Lauttamatkalla ohitetaan pieni Cominon saari. Saaren nimi tulee saarella aiemmin villinä kasvaneesta kuminasta. Saarella on ritareiden rakentama vartiotorni, joka on toiminut myöhemmin mm. Monte-Criston kreivi-elokuvan filmauspaikkana.
Lauttamatka saarelle kestää vain 25 minuuttia. Meitä kuskattiin turistibusseilla, mutta myös yleinen bussiliikenne on tiheää molemmin puolin.
Mgarr, Gozon satama. Ylhäällä goottilainen kirkko Lady of Lourdes.
Gozon kuuluisin nähtävyys on Azure Window, Sininen ikkuna.
Tätä ikkunaa pääsee ihastelemaan veneillä, joidenka lähtöpaikka on suojaisessa merivesialtaassa vuoren takana. Merelle kuljetaan lyhyen luolan läpi.
Tässä itse Azure Window, joka on syntynyt eroosion purressa pehmehköä kiviainesta.
Mitä näet kallioseinämässä?
Crocodile Rock. Eltonin innoituksen lähde?
Maissa odotteli iloinen pelimanni.
Azure Window kuvattuna toiselta puolelta.
Maltan vedet ovat suosittuja sukeltajien keskuudessa. Näkyvyyttä ja nähtävää kuulema riittää.
Pätkä muinaista akveduktia, "vesijohtojärjestelmää". Tuolla päällä se vesi on lorotellut painovoiman avulla. Tarkat on olleet kaltevuudet!
Gozo on monin tavoin miellyttävämpi kuin itse pääsaari. Se on jotenkin aidompi, rauhallisempi, vehrempi ja siistimpi. Se on myös maltalaisten suosima lomakohde.
Lounasravintolan houkutteleva sisäänkäynti.
Ggantija-temppeli on UNESCOn maailmanperintökohde. Se on peräisin kuparikaudelta ja sen iäksi arvioidaan 5600 vuotta. Näin se on maailman vanhin vapaastiseisova rakennus.
Ggantija sisäpuolelta.
Saaren pääkaupungin Victorian keskustassa sijaitsee kukkulalle jo alunperin 1500 eKr rakennettu linnake Citadel. Roomalaiset ja ritarit ovat monien muiden valloittajien tavoin vahvistaneet linnoitusta.
Linnaketta kiertävän muurin päältä on näkymät ympäri saaren. Jossakin tuolla on Clypso Cave, jossa Homeroksen Odysseian mukaan nymfi Kalypso piti Odysseusta vankinaan peräti seitsemän vuotta. Luola jäi tutkimatta.
Jääköön sanomatta, mitä tuli mieleen tätä patsasta katsellessa.
Ja jouluhan se tulee pian myös Maltalle, mitä seikkaa ei enää missään voinut olla huomaamatta.
Näissä neljässä Maltan matkatarinassa olen kaivanut tietoa Wikipediasta, erinäisiltä matkailusivuilta ja Timo-Pekka Lehtipuun Suomalaisesta Matkaoppaasta, Malta. Kiitokset kaikille niille, keille ne kuuluvat!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti