Pihabongaus-tapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 28.1. tai sunnuntaina 29.1. Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa. Pihabongaus ei ole kilpailu, joten havaittujen lintujen määrällä ei ole ratkaisevaa.
Pihabongauksen päätarkoituksena on saada yleisö mukaan tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Samalla kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta.
Pihabongaus järjestetään tänä talvena jo 12. kerran. Malli Pihabongaukseen tulee Isosta-Britanniasta, missä sikäläinen BirdLife (RSPB) on vuodesta 1979 järjestänyt Big Garden Birdwatch -tapahtumaa.
Viime talvena 18 000 ihmistä tarkkaili lintuja yli 12 000 pihalla ympäri maan 30.–31.1. Kaikkiaan havaittiin 94 lintulajia ja noin 440 000 lintuyksilöä. Säännöllisyyden ja suuren osallistujamäärän ansiosta tapahtuman avulla on saatu myös hyödyllistä tietoa monien lintulajien kannanvaihteluista.
(http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/pihabongaus.shtml)
Suoritinpa minäkin tänään osani tästä luontotapahtumasta. Istuin tunnin klo 12-13 Nastolan Jakosuontien jatkeena olevan metsäautotien päässä. Lämpötila oli nollan vaiheilla ja taivas harmaana. Tuolla paikalla, hieman metsän kätkössä, minulla on ollut koko talven lintujensyöttöpaikka.
Tuskin olin saanut uudet eväät tarjolle, kun tämä suosikkini pyrähti paikalle. Joka vierailullani olen tämän nähnyt. Tiaiset eivät oikein siedä puukipijän läsnäoloa, ja siksipä se saa yrittää napata jotain naposteltavaa tinttien ollessa muualla.
Harmaapäätikka sen sijaan näyttäytyi nyt ensimmäisen kerran- Naaras on hän, koska päälaen puna puuttuu.
Töyhtötiainen on kestosuosikkini ja jokakertainen vieras.
Talitiaisia ei ole määrällisesti täällä metsässä niin lukuisasti kuin pihasyötöillä.
Töyhtötiainen on saanut sinitiaisen kaverikseen.
Hömötiaisia näkee muutaman joka kerta.
Kuin myös tämän varmaan paikallisen käpytikan, jolla on tapana naputella käpyjä viereisissä keloissa olevissa pajoissaan. Nyt käy rasva.
Ruokatarjoilu valkkaa vieraat. Punatulkulle käy auringonkukan siemenet. Tiaisille maistuu etupäässä rasva ja pähkinät.
Keltasirkut pitävät kauranjyvistä.
Närhi ja korppi näyttäytyivät myös, mutteivät uskaltautuneet ruokailemaan. Piiloni ei ollut kuusen alaoksaa kummempi.
Tunnin tulos, 11 lajia:
harmaapäätikka 1
käpytikka 1
puukiipijä 1
talitiainen 4
hömötiainen 2
sinitiainen 3
töyhtötiainen 2
punatulkku 22
keltasirkku 12
närhi 1
korppi 1