Tuukkalan kalmisto löytyy Tuukkalan kylästä muutama kilometri Mikkelin eteläpuolella. Sitä pidetään merkittävimpänä rautakautisena ja keskiaikaisena kalmistona Savossa. Hautauksia on tehty 1200-luvun lopulta 1400-luvun alkuun. Kalmisto löydettiin 1886, kun paikalle tasoitettiin harjoittelukenttää armeijan tarpeisiin.
Aluetta on tutkittu ensimmäisen kerran 1886 ja myöhemmin 1933,1934, 1938 ja 2009. Haudoista on löydetty koristeltuja pukuja ja koruja.
Opastaulun kertomaa. Pukulöytöjen perusteella on 1930-luvulla rekonstruoitu Tuukkalan muinaispuku.
"Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat Etelä-Savossa Yöveden rannall Mikkelin kaupungin Ristiinassa sijaitseva esihistoriallinen kalliomaalauskokonaisuus. Maalaukset kuuluvat Suomen ja Fennoskandian suurimpiin." (Wikipedia)
Lähimmältä autopaikalta kalliolle oli käveltävä metsäistä polkua noin kaksi kilometriä. Puku puettiin vasta paikan päällä. Silmälasit pois ja malli oli kutakuinkin valmis kuvattavaksi.
Minun kuvani ovat retken ja kuvaussession dokumentointia. Varsinaiset taidekuvat tulevat olemaan Anssin tuotteita ja julkaistaneen eri foorumilla myöhemmin.
Sää suosi ja maisema oli suomalaisen kaunis.
Kuvaaja kokeili eri asemia ja asentoja.
Ei ollut aina helppoa hänellä itselläkään.
Kuumana päivänä oli myös juotava, jotta
torven sai soimaan. Höpö, höpö.
Jäävuoren sulamisvedet ovat hioneet kalliota sileäksi ja erilaisiin muotoihin, vrt. hiidenkirnut. Tämän esihistoriallisen Pohjoismaiden laajimman maalauskentän on löytynyt arkeologi Pekka Sarvas vuonna 1968.
Kuva-aiheet ovat tyypillisiä hirviä, ihmisiä, veneitä ja kämmeniä.
Paikalle pääsee helpoiten vesitse. Järveltä kokonaisuus hahmottuneekin paremmin. Itseltä tuo jäi toistaiseksi kokematta. Venekyydin saa ainakin läheiseltä Kallioniemen matkailuyritykseltä.
Olinhan siellä minäkin ja pienet ystäväni. Olipa ainakin minulle hieman erilainen retkiaihe. Mukava päivä kaiken kaikkiaan.
Cara sai retkellä paljon uusia ystäviä. Kukapa hänestä ei pitäisi.
Täältä löydät enempi maalauksiin liittyvää tekstiä: Suomen kalliotaideyhdistys