Skoganvarre Villmark
Skoganvarre Villmark sijaitsee Finnmarkin läänissä Norjassa valtatien E6 varrella 26 kilometriä Lakselvista etelään tuntureiden ympäröimässä laaksossa, kauniin Øvrevatn-järven rannalla. Skoganvarreen on matkaa Lakselvista 26km. Karigasniemestä matkaa tulee Skoganvarreen 66km.
Syksyisellä seikkailulla Turkissa tutustuimme ystäväni Erikin kanssa Pentti Kokkoon, joka nykyiseksi leipätyökseen touhuilee yhtiökumppaninsa Marjon kanssa Soganvarre Villmark majoitus- ja elämysyrityksessä. Pentillä on kalastusoppaan koulutus ja pitkä kokemus pohjoisen eräelämästä.
Tarjolla on kalastusta, metsästystä ja retkeilyä eri muodoissaan ympäri vuoden. Jäämeren retket ovat myös aivan lähellä.
Turkin matkalla saimme kutsun pohjoiseen ja sen kutsun käytimme hyväksemme.
Mökkikylä on hiekkaisella Lakselva-joen rantamalla. Tällä kohtaa joki levenee järveksi nimeltä Øvrevann.
Nämä maisemat ovat paritaloasuntomme takaterassilta kuvatut.
Sittenpä vaan pilkille. Ensimmäisenä päivänä Pentti uhrasi kortilla olevaa yrittäjän aikaansa lähtemällä mukaamme pilkille läheiselle Gakkajavrelle. Sää ei ollut kovin suotuisa, tuulta ja lunta oli tarjolla. Viima kävi luihin ja ytimiin vaikkei pakkasta juuri ollutkaan. Kuvassa Erik reiän teossa.
Ja tämähän se on nykyajan pilkkiretkeilijän kulkupeli. Ainuttakaan suksimiestä ei näkynyt. Näin kuljimme mekin. Kun viimeksi 1980-luvulla harrastin tätä lajia, oli sukset aina ainoa tapa liikkua.
Kairauskin hoidetaan usein sähköisesti akkuruuvarilla.
Varis se on löytänyt tiensä tännekin.
Toisena päivänä meidät kyydittiin Øvrevannin vastarannalle harjuksen ja ahvenen pyyntiin. Jos oli eilen tuulista, niin tänään oli jo väliin aika myräkkä.
Nuotiosta sai hieman lämpöä ja lämmintä makkaraa muiden eväiden lisäksi.
Tälle viikolle ei sattunut paras syönti, mutta aina sieltä jotain saatiin.
Kalastus ja valokuvaus olivat ne ykkösaiheet, mutta kyllä vanhemmilla herrasmiehillä myös gourmet on vakio-osa retkiohjelmaa. Tässä fileerataan harjuksia. Omasta saaliista saatiin niin maukas keitto kuin mojovat paistinfileetkin.
Tältä näyttää alue rannan puolelta. Vaikka lunta vielä oli kaikkialla, alkoi aurinkorinteillä esiintyä pälviä.
Isäntä-Pentti (oik.) maistelemassa Erikin tuomaa itse kylmäsavustamaansa kirjolohta. Voin kertoa, ettei siitä enää ruoka parane.
Kolmantena päivänä pääsin tämän lappeenrantalaiskaksikon kaveriksi Gievdneluobbalille. Ystävällisiä ja avuliaita olivat he. Erik lähti Pentin kanssa Karigasniemelle kelkan korjuuseen.
Avaraa on. Kalaa olisi voinut tulla enemmänkin. Muutama päivä aiemmin olivat kaverukset nostaneet täältä yhdeksän kiloa rautuja, joukossa jokunen taimen.
Oma saaliini jäi kahteen kauniiseen rautuun. Kaverit saivat jokusen enemmän.
Viimeinen päivä omistettiin Porsanger-vuonolle ja valokuvaukselle. Niin se vaan on, että samana päivänä ei kunnolla pysty kalastamaan ja kuvaamaan. Siinä helposti molemmat harrastukset kärsivät.
Jos oli myräkkää ja kylmää järvillä, täällä tuuli sitäkin rajummin.
Varsinaisille lintupaikoille ei tiemme yltänyt, mutta tuurilla sain jotakin. Merikotka
Vähän on erilaiset elinolosuhteet näillä poroilla kuin yleensä Suomen Lapissa.
Merimetsoja
Haahkoja
Ankara on Ruijan talvi.
Lapin lintu, pulmunen, kruunasi matkani. Muuta en oikeastaan olisi tarvinnutkaan. Pyrähteleviä parvia näkyi joka päivä, mutta lähikuvaan ei aiemmin tullut mahdollisuutta.
Viimeisenä iltana laskeutui muutaman kymmenen linnun parvi takapihallemme ruokailemaan. Siinä ne viettivät koko illan ja antoivat minun kuvata ikkunan raosta mielin määrin. Mahtavaa!
Takapihan näkymä vielä kerran lähtöaamun matalassa auringossa. Tänne tekee mieli toistekin, ehkäpä jo ensi kesänä? Suuret kiitokset Pentti, olet sinä vaan aikamoinen kaveri!
Tällä paikalla on myös surullista historiaa. Saksalaiset pitivät kylässä tukikohtaansa toisen maailmansodan aikana. Läheltä löytyy aiheesta museo sekä museoitu sotasairaalan kenttä.