Matti Jaskarilla on intohimona vanhat traktorit, joita hän on entisöinyt ja museoinut perustamaansa traktorimuseoon.
Näin isäntä kertoo työurastaan museon kotisivuilla:
"Olen Matti Jaskari, synnynnäinen traktoristi. 13-vuotiaana olin ensimmäisellä Nurmossa järjestetyllä traktorikurssilla, joka oli opetusneuvos U.K. Rantalan pitämä. Ensimmäisen oman traktorin sain keväällä 1955. Se oli Fordson Major Diesel. Armeijan jälkeen vuonna 1960 toimin Hankkijalla asentajana, jolloin Massey-Harris, Zetor ja Porsche-Allqaier tulivat tutuiksi. 1961 Massey-Ferguson tuli Hankkijalle, työni vaihtui vaihtokonehallin vetäjäksi. Tulin myyneeksi yli 3000 traktoria + muut vaihtokoneet. 1972 sain tehtäväksi raskaskonehuollon työnjohtajan tehtävät. 1976 Jätin Hankkijan ja jatkoin Keskon konemyyjänä. 1978 perustin oman yrityksen, Nurmon Konehuollon, joka myöhemmin vaihtui Rengas-Jaskariksi."
Vieraillessani lauantaina 23.7. Matin museossa oli siellä ovet auki yleisön tulla. Muuten talossa voi vierailla vain sopimuksesta tai Matin ollessa pajallaan entisöintihommissa. Museorakennus on alunperin palvellut Nurmon nuorisoseuran talona. Tiloja on myöhemmin laajennettu rakentamalla suurempi näyttelyhalli.
Vahvoiksi on rakennettu nämä työkoneet. Tämäkin yksilö on seissyt täysin palveltuaan jonkun riihen takana niin pitkään, että sen läpi on kerennyt kasvaa noin vankka koivu.
Ensimmäisiä koneellisia voimanlähteitä maataloissa oli tällaiset maamoottorit. Näillä pyöritettiin mm. puimakonetta. Ne eivät liikkuneet työskennellessään ja vilja oli kerättävä vielä kuten ennenkin.
Ajan myötä koneen alle laitettiin pyörät ja niin hevoset saivat kilpailijan.
Ensimmäisiä Amerikan traktoreita oli Farmall. Aluksi ajeltiin kolmella pyörällä ilman kumeja.
Fordson, Henry Ford & Son, 1937
John Deere, maailman suurin metsä- ja maatalouskoneiden valmistaja. Tämä yksilö vuodelta 1937. Huomaa umpikumirenkaat.
"Museon varastokonehallin rakentamisen aloitin vuonna 2001 jäädessäni eläkkeelle. Ensimmäinen vaihe oli kooltaan 18x40m. 2003 tehtiin loppuosa 18x20m eli yhteensä yli 1000m2 hallitilaa. Piha-alue on asfaltoitu suurimmalta osalta.
Yli tuhannen neliömetrin hallissa on yli 100 erilaista traktoria. Halli on kylmää tilaa, jossa entisöidyt, käyntikuntoiset ja täysin kunnostamattomat traktorit, leikkuupuimurit ja lannanlevitysperävaunut ovat suojassa sateilta ja tuiskuilta."
Holder. Pieni, mutta pippurinen.
Näitähän riittää, näytteillä on yli 150 traktoria. Tässä ruotsalainen Bolinder-Munktell, Volvo-traktoreiden edelläkävijä.
Eikä tietenkään sovi unohtaa tsekkiläistä Zetoria.
Kotimaan ylpeydenaihe ja ansiosta on Valmet, nykyisin Valtra.
Tässä osa Matin aarteista. Voin tunnustaa siirtyneeni näiden traktoreiden parissa johonkin transsin kaltaiseen olotilaan. Sisäinen pikkupoikani heräsi hetkeksi eloon. Enkä nähtävästi ollut ainoa innostunut nostalgiaretkeläinen, kiiluvasilmäisiä, varttuneempia miehiä tutki laillani koneet hyvin tarkkaan. Monella oli henkilökohtaista kokemustakin useista merkeistä.
Ja tähän on päädytty. Turvesuon työkalu kuvattuna kotimatkan varrelta.
Lähteet: Wikipedia ja Etelä-Pohjanmaan traktorimuseo kotisivut
Osoite: Keski-Nurmontie 79, 60550 Nurmo