Näkymä Säyneisenvuorelta itään |
Liekö Kalliovuori esi-isiemme Lego-leikkejä? Käsintehdyltä ainakin vaikutti. Autolla pääsimme alle kilometrin päähän vuorenpeikon luolasta. Kapuamista silti riitti. Voi se kääpä olla punertavakin, näemmä.
Jalkoihinsa oli syytä katsella, märkä sammal ja jäkälä oli liukasta kengän alla. Koskaan ei voinut tietää, missä repeää pohjaton kuilu maan uumeniin.
Yläkuva on kalliorepeämäluola ylhäältä. Alla erillinen laaja-alainen luola kalliopaaden alla. Sijaa uskon muinaisten lappalaisten ja metsämiesten pitäneen yöpaikkanaan. Kuivat keloklapit olivat vieläkin valmiina.
Seuralaiseni Anssi tutki valojensa kanssa itse luolaa. Se oli Y-kirjaimen muotoinen, ja sen haarat olivat hyvinkin jopa kymmenmetrisiä. Mielikuvituksen laukatessa paikalla vilisivät niin esi-isät kuin metsäpedotkin.
Luolan suulla sijaitsi geokätkö ja retken kunniaksi päätin minäkin liittyä kätköjen etsijöiden jaloon joukkoon. Anssi on jo vanha tekijä.
Jos sumuisessa, kosteassa kelissä ei suojaa optiikkaansa, voi kuvista tulla vahingossa jännittävän utuisia.
Toinen kohde oli Vuoreisenvuori hieman pohjoisempana. Metsäautoteitä päästiin taas kohtuullisen lähelle kohdetta. Fyysistä rasitetta tuli joka tapauksessa ihan riittämiin, sillä maasto vuoren alapuolella oli aika ryteikköistä ja kiivettävääkin jäi.
Vuoren laki oli koskematonta erämaaluontoa. Vain metsäpalon muinaiset jäljet kelokantojen kyljissä kertoivat joskus jotain tapahtuneen. Kun kerran kiivettiin ylös, piti myöskin päästä alas. Reitinvalinta ei ollut aivan yksinkertaista. Hyvin sieltä pois selvittiin.