maanantai 22. syyskuuta 2014

Everstin piilo

Jääkärieverstiluutnantti Ragnar Nordströmin yöpaikka sodanjälkeisellä pakomatkalla länteen

Viimeviikkoinen retkeni pohjoiseen vei minut useampaan mielenkiintoiseen kohteeseen. Niistä vähäisin ei ollut  luola, jota uskon menneitten vuosituhansien aikana käytetyn useamminkin piilona, turvapaikkana tai yösijana.


Mielenkiintoni oli herättänyt Retkipaikan artikkeli ja sen kuvat tästä  jyhkeästä luolasta. Tuolloin en tuntenut tarinaa, joka on antanut paikalle sen nykyisen nimen. Tuon tarinan henkilö on jääkärieverstiluutnantti Ragnar Nordström. Hänen elämänsä on koukuttanut minut internet-seikkailuun, josta ei aivan hetkeen taida tulla loppua.


Piiloluola sijaitsee Pellon Ratasvaaran laella. Lyhin polku sinne lähtee Ratasjärven kylältä n.3km Tornio-Kilpisjärvi-tieltä. Käveltävää tulee tuskin puolta kilometriä, mutta nousu on melko jyrkkä.
Toinen vaihtoehto on lähteä pikatien risteyksestä ja taivaltaa ratasvaaran laella kulkevaa opastettua polkua. Mitä ylemmäs nouset sitä paremmin aukeavat maisemat.



Polun loppuosalle on rakennettu portaat, ensin pätkä ylöspäin ja sitten kiertäen alas.


Aina välillä törmää henkilöihin, jotka ovat elämässään ehtineet touhuta moninverroin enemmän kuin meistä useimmat. Gustav Ragnar Enos Nordström (16. tammikuuta 1894 Loviisa - 25. joulukuuta 1982 Loviisa) oli suomalainen laivanvarustaja, jääkärieverstiluutnantti, antikommunisti, heimo- aktivisti ja poliittinen taustavaikuttaja, harmaa eminenssi, jonka elämänvaiheet ovat olleet todella rikkaat. 


Sotilaskoulutuksen Nordström sai jääkäripataljoona 27:ssä Saksassa. Hän osallistui I maailmansodan taisteluihin itärintamalla Saksan joukoissa. Palattuaan Suomeen hän osallistui komppanianpäällikkönä sisällisotaan, jonka taisteluissa menetti toisen kätensä. (kuvassa oikealla)


Sodan jälkeen 1924 Nordström perusti laivanvarustamon, jonka alukset kuljettivat rahtia kaikilla maailman merillä. Petsamon vesillä toimi kalastuslaivasto ja rannoilla sinne perustetut kalanjalostustehtaat.


Talvisotaan Nordström osallistui hankkimalla Suomen armeijalle omin varoin  huomattavia määriä aseistusta. Jatkosodan aikaan hänet nimitettiin avustajaksi Itä-Karjalan sotilashallintoon. Sodan jälkeen tuli vielä operaatio Stella Polaris, jossa suomalaista tiedustelumateriaalia ja henkilöstöä salakuljetettiin Ruotsiin. Syytettiinpä häntä myös osallisuudesta asekätkentään. Näihin aikoihin hän pakeni Valpon jahtaamana Ylitornion Ainolan kodistaan  Ruotsiin. Siihen pakomatkaan liittyy tämä Ratasvaaran piiloluola. 
 

Kyllä tästä pari miestä hyvinkin on yösijan saanut.


Näkymä suuaukolta ylöspäin


 ja alaspäin.


Näkymä Ratasjärven takaa vaaralle päin. Luola sijaitsee laella olevan maston alapuolella avokallioisessa rinteessä.

Ragnar Nordström palasi Ruotsista Suomeen vuonna 1948. Tämän jälkeen hän jatkoi menestyksekkäästi laivanvarustajan ja liikemiehen uraansa. Nordström kuoli joulupäivänä 1982 muutamaa viikkoa ennen 89-vuotispäiväänsä. Hänet haudattiin sotilaallisin menoin.

Tämä kirjoitelma on vain pikainen kurkistus suuren miehen mittavaan uraan. Blogin kirjoitusten ei ole tarkoitus olla poliittisesti kantaaottavia. Kaikenlaiset värikkäät elämäntarinat saakoot osakseen huomioni. Sinä, joka laillani kiinnostuit everstiluutnantti Ragnar Nordströmistä, käy tutkimassa seuraavia sivuja:

http://www.nordfed.com/historia.htm
http://www.brantberg.fi/Sotaupseerit%20-%20Ragnar%20Nordstrom.htm
http://www.kolumbus.fi/~kd4997/Sota/2-
AUNUKSEN%20RETKI/Voitto%20taikka%20kuolema.htm

Ja täällä hän jatkaa uskomatonta elämäänsä:
https://www.facebook.com/pages/Ragnar-Nordstr%C3%B6m-J%C3%A4%C3%A4k%C3%A4rieverstiluutnantin-muistolle/634063883272077



Paikka kartalla: Everstin piilo





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti