Tyttäreni Laura ja Maija sekä heidän kuusi poikaasa ja vaari tekivät 7.-10. heinäkuuta yhteisen kesäretken Savitaipaleen, Taipalsaaren ja Lappeenrannan seutuville. Paljon ja monenlaista ehdittiin nähdä ja kokea. Matkalla poikkesimme Mikkelissä tutustuen uuteen Muisti-museoon.
"Sodan ja rauhan keskus Muisti tuo aivan uudella tavalla koettaviksi ihmisten ja yhteiskunnan sodan ajan todellisuuden. Mitä nainen teki sodassa? Mitä päättäisit sensuurista? Onko propaganda uusi keksintö?" (Muisti)
Siinä joukko evakoiden jälkeläisiä, yksi vielä kameran takana.
"Muisti kertoo ihmisestä sodassa. Ensimmäinen näyttelymme nostaa esiin lasten, naisten ja miesten tarinat talvi-, jatko- ja Lapin sodissa, erityisesti suomalaisten ja Suomen näkökulmasta, eurooppalaisessa ja maailmanlaajuisessa kontekstissa." (Muisti)Ei tainnut mummon matka-askissa olla näin hienoja tavaroita."Partakoski on järvitaimenen ainoa kutupaikka eteläisen Saimaan alueella. Partakoskella on vanha graniittinen silta, joka on sijainnut lähellä Ruotsin ja Venäjän rajaa 1700-luvulla. Ensimmäiset sillat Partakoskelle ja Kärnäkoskelle rakennettiin jo tuolloin. Nykyinen Partakosken kivisilta valmistui 1902." (Saimaageopark)
"Kärnäkosken linnoitus rakennettiin venäläisen kenraali Aleksandr Suvorovin johdolla vuonna 1791 osaksi pääkaupunki Pietarin puolustusjärjestelmää. Ruotsin vastaista rajaa turvannut linnoitus oli samalla Saimaan laivaston tukikohta. Linnoitus hylättiin tarpeettomana, kun Suomi oli vuonna 1809 liitetty osaksi Venäjää." (https://www.luontoon.fi/karnakoski/historia)
"Hattujen sota Ruotsin ja Venäjän välillä päättyi vuonna 1743 solmittuun Turun rauhaan. Siinä Kaakkois-Suomi liitettiin Venäjään. Ruotsalaiset yrittivät 1700-luvun lopulla Kustaan sodassa vallata takaisin menettämiään alueita mutta eivät onnistuneet. Kärnäkoskellakin käytiin kiivaita taisteluja." (https://www.luontoon.fi/karnakoski/historia)
Käytiin siellä toisenkin kerran.
Majapaikkana oli Wanha Havon koulu Savitaipaleen maaseudulla.
Loivan eteläsivun yläosassa on noin 40 m pitkä kivivalli, joka yhdessä jyrkänteiden kanssa rajaa noin hehtaarin laajuisen suojatun alueen. Arkeologisten tutkimusten mukaan linna on ollut käytössä todennäköisesti rautakaudella." (https://www.saimaageopark.fi/kohteet/kuivaketvele-hillfort-rapakivi/)
Kovin oli kivivalli jo madaltunut ja sammaloitunut.
Lappeenrannan Hiekkalinna on Lappeenrannassa vuosittain rakennettava hiekkalinna. Hieman yli kolme miljoonaa kiloa hiekkaa kasataan haluttuihin kohtiin, tampataan ja tarvittaessa muotitetaan, jonka jälkeen itse veistäminen voi alkaa. Veistokset kestävät hyvin säävaihteluita. Tämän vuoden teemana oli pelimaailma.
Pitihän siellä meidänkin kiertää.
Tykkimiehen tarkastus, ei ollut kuulaa putkessa.
Ja sitten taas uimaan. Tyttö katsoi siihen malliin, että pakko oli hypätä, molempien.
Hei, me lennetään!
"Kristillisen kirkon elämässä erityisesti itäisessä kulttuurissa ovat keskeisessä asemassa olleet luostarit. Sana ”skiitta” liittyy oleellisesti luostariin. Historiasta tiedämme, että on ollut lukuisia kilvoittelijoita, jotka ovat halunneet omistaa elämänsä kokonaan Jumalan palvelemiseen ja vetäytyneet yksinäisyyteen, irti tavallisesta yhteiskunnallisesta elämästä.
Kiinnostava retki - taisivat olla matkailijat evakoiden perua...kuten itsekin olen.
VastaaPoista