Kapeenkoski, Siikakoski ja Kuusankoski
Kolmen viime aamupäivän katselmukset lähiseudun koskilla.
Kapeenkosken kuvaaja oli Äänekoskella, kun vastaranta onkin jo Laukaata. Viereen kaivettiin 1994 Kapeenkosken sulku, joka kuuluu Keitele-Päijänne kanavareittiin.
Kapeenkoski rantoineen on merkittävä historiallinen alue. Professori Seppo Suvanto on lausunut: "Kapeenkosken lähiseutuun liittyy niin runsaasti muinaismuistoja eri aikakausilta, että oikeastaan koko tienoo olisi pitänyt jo kauan sitten rauhoittaa." Löytöjä varhaisesta asumisesta on jo 7000 vuoden takaa.
Näin lähdettiin eläkkeelle 2011. Aallot ovat samat kuin ylemmässä kuvassa. Paikallinen yrittäjä järjestää tällaista koskenlaskua. Koski on myös loistava ja suosittu kalastuspaikka.
Kosken suulla on vanha mylly, jossa mahtuu jonkinmoinen joukko juhlimaan.
Rantaruovikossa räpisteli joukko pyrstötiaisia. Olivat kovin kiireisiä kuvattaviksi.
Tienvarren syöttöpaikalla oli kova sutina. Hömötiaisen pako.
Seuraavana aamuna oli matka Konneveden mökille tarkastamaan kattojen lumitilannetta. Pressurakenteista venesuojaa lukuunottamatta pääsin vähällä. Mökkimatkalla on aina pakko pysähtyä Siikakoskelle tarkastamaan kulloinen lintutilanne. Tänä talvena koskialue on ruokkinut muutaman kymmentä koskikaraa.
Siikakoski on ylin Konneveden koskireitin seitsemästä koskesta. Siellä viihtyi myös presidenttimme Urho Kekkonen.
Maisemakuvaa ei tullut tällä kertaa napatuksi, mutta karoja on tarjolla sitäkin enemmän.
Linnuilla oli selvästi jo kevättä rinnassa, laulu raikasi ja kisailu oli vauhdikasta. Kohta varmaan lähtevät kohti pohjoista.
Tänä aamuna pysähdyin Laukaan Kuusankoskella. Päivä oli edelleen harmaa, jopa tukkoinen.
Koskessa on kolme uomaa: varsinainen luonnonkoski, muinainen uittouoma ja nykyinen kanavasulku, jonka paikalla aiemmin oli pienen voimalaitoksen käyttövirta. Koski on Keitele-Päijännekanavan varrella Kapeenkosken alapuolella.
Vesivoimaa on käytetty aiemmin niin sahan kuin myllynkin tarpeisiin. Mistä lie laitoksesta tämäkin turbiiniratas.
Ylävirran suuntaan
ja alavirran suuntaan. Vasemmalla olevan kaltaisella puusillan alla on muinoin ollut lohenpyyntöjä. Takana häämöttää Suolahti-Laukaa-tien maantiesilta ja sen takana rautatiesilta.
Näihin kuviin, näihin tunnelmiin!
Keski-Suomessa on komeita koskia. Ilmat vaan ei ole olleet kovin suotuisia kuvausmielessä. Oletko käynyt Simunankoskella, parikymmentä kilometriä Kuusaasta Hankasalmelle päin?
VastaaPoistaViime kesänä viimeksi. 20 ensimmäistä vuottani asuin n. 12 km päässä Simunasta.
Poista