keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Särkijärven lenkki, lintukosteikko

 Näin elämäni ensimmäisen mustatiiran tänä keväänä Hankasalmella. Lintu on erittäin harvinainen. Suomesta löytyy pesiviä pareja ainoastan 15-20 paria. Näistä ehkä viisi paria asuu Etelä-Pohjanmaan maakunnassa, Evijärven Särkikylässä, Särkijärven lintujensuojeluun rakennetulla kosteikkoalueella.Särkikylä on noin viisi kilometriä Evijärveltä itään kohti Räyrinkiä. Reitin lähtöpaikan P osoite on Pitkänsalontie 90, 62570 Särkilä, Evijärvi. Lenkin voi tehdä ympäri koko kosteikon tai oikaista keskeltä laavun ja lintutornin kautta ja kiertää vain ylä- tai alapuoli.


Itse lähdin oikaisemaan keskeltä ja heti ensimmäisen sillan tolpilla istui kaksi mustatiiraa siis retki alkoi paremmin kuin hyvin. Mutta siinä se sitten olikin, enempää en niitä nähnyt. Poistuessani alueelta kolme tuntia myöhemmin tapasin ensimmäisen ihmisen, lintumiehen, joka arveli tiirojen viihtyvän pohjoisen lenkin varrella, ja minä olin valinnut eteläisen. Hyvä näinkin.


Keskellä kosteikkoa on kelpo laavu tulisijoineeen.


Lähellä sitä on lintutorni, joka oli kutakuinkin päällystetty lintujen paskalla.


Olisiko tässä yksi syyllisistä?


Eteenpäin, hyvä täällä on kulkea.


Oli lämmin päivä ja hormonit hyrräsivät.


Korentoja oli paljon ja päivien lämmetessä niitä tulisi olemaan vielä enemmän. Kosteikko on varmasti sudenkorentojen paratiisi.


Tämän pajusirkun käyttäytyminen oli minulle uutta. Kuten metsäkanalinnut se esitti vaivaista ja johdatti minut kauemmas ruohikossa lymyävistä poikasistaan.


Eniten alueella oli naurulokkeja, joitakin kalalokkeja, telkkiä ja sorsia. Ruovikot olivat tiheitä ja niitä oli paljon, kyllä sinne sekaan piiloutuu monenmoista.


Pikkulokki on taitava lentäjä.


Takarannalla on taukotupa tulisijoineen.


Tässä sen halkosuoja.


Pikkulampikorento


Joutsenen poikaset olivat tämän kokoisia.


Toinen mustatiiroista.

Kts. Järvisuomen Sanomat 13.4.2020Ei kommentteja:

Lähetä kommentti