torstai 2. kesäkuuta 2022

Puurijärven kansallispuiston maisemissa keväällä 2022

 Eläkemiesten vuositapaaminen Pihkalan Jussin mökillä mahdollisti minulle kauan odottamani tutustumisen Puurijärven lintuvesiin 13.-15. toukokuuta. Paikka löytyy Satakunnasta Huittisten ja Kokemäen seutuvilta. Kevät oli jo pitkällä, mutta monet lintumuuttajat olivat vielä matkalla. Kahlaajia ei juurikaan näkynyt.

Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto


Heti saavuttuani ja täytettyäni vatsani läksin tutustumaan alueen lintupaikkoihin. Järven rannoilta löytyy kolme lintutornia ja yksi kookas tarkkailulava. Läheisellä Isosuolla on lisäksi yksi torni, josta voi tarkkailla mm. kalasääsken elämää. Ensin suuntana oli Mutilahti

Saavuttuani Mutilahden tornille vinkkasi paikallinen lintuharrastaja sepelrastaasta. Löysin linnun ajettuani jonkin matkaa eteenpäin kohti Kokemäenjoen rantaa. Lintuharrastajat ovat kokemukseni mukaan melko sosiaalista ja avuliasta porukkaa, omat havainnot kerrotaan mielellään myös muille.


Samoilla seutuvin pyrähteli myös pensastasku.


Puurijärven läpi laskevan Ala-Kauvatsanjoen alajuoksulta löytyi Haapana,


mustapääkerttu, Sylvia atricapilla, se Sylvian joululaulun lintunen, 


rantasipi sekä 


sepelkyyhky.


Sitten järven pohjoispäähän Ahvenuksen tornille. Polku perille oli haastava, sillä vesi oli noussut sen verran korkealle, että jouduin vähän kiertelemään. Kauempana joen vastarannalla olleella tulva-alueella näkyi runsaasti vesilintuja ja kahlaajia. Kiikarini ja kameravarustukseni tehot eivät sallineet näiden tunnistamista. Tornin takana haavassa pesi kottarainen aidossa tikan nakuttamassa luonnonkolossa.


Kärjenkalliolla, järven itärannalla, seisoo reilusti yli puidenlatvojen ylettävä torni. Se on Pohjoismaiden korkeimpia torneja, 18m. Ylhäällä on tilaa jopa viidellekymmenelle lintuharrastajalle.


Jussin mökki on edessä häämöttävässä männikköniemessä.


Järvi on saanut nykyisen olomuotonsa järven pinnanlaskun seurauksena. Kuten näet, järvi tarjoaa niin suojaa kuin ravintoa lukuisille muutajille ja pesimään jääville linnuille.


Näin nappasi kalasääski kalan. Kameramiehelle tornit eivät ole parhaita kuvauspaikkoja, sillä useimmiten kuvattavat kohteet ovat aivan liian kaukana. Staijaajille kaukoputkineen sen sijaan tornit ovat loistavia havaintopaikkoja.


Lähellä Kärjenkalliota on matalampi tarkkailulava, josta on myös rajaton näköala järvelle.


Sitten illemmalla saunottiin, syötiin hyvin ja muisteltiin menneitä olemmehan vanhoja, nyt jo oikeasti, opiskelukavereita aina 1970-luvulta. Portaalla huilaa Lehtisen Juha.


Yli sata-vuotiaassa tuvassa on tunnelmaa
                                       

Kuin myös järvellä näin täydenkuun aikaan.


Seuraavana aamuna minua odotti uusi lintukierros, pojat jäivät asentamaan vesipumppua. Kuvassa kotipihan tikli.


Uusia havaintoja olivat mm. lapasorsa, 


ruokokerttunen,


pensaskerttu,


punarinta,


keltavästäräkki,


ja pajusirkku. Monia muitakin mm. sinirinta oli liikkeellä, kaikista en vaan saanut kuvaa. 


Antoisat olivat lintupäivät ja mökkeily hyvässä seurassa muutenkin mukavaa. Elokuussa ravustetaan tällä porukalla Savossa.

Puurijärven ja Isosuon kansallispuistoEi kommentteja:

Lähetä kommentti