lauantai 7. joulukuuta 2024

Tallinnan joulunalusretki 2.-4.12.2024

Taas oltiin Pekan Matkassa. Tällä kertaa Tallinnassa lyhyellä joulunalusmatkalla valoa pimeyteen hakemassa. Ensimmäinen päivä oli harmaatakin harmaampi, toisena jo paistoi aurinko. 

Pekka pitää aina hyvin huolta omistaan, siksi matkalaisilla on helppoa ja turvallista olla. Porukan keski-ikä taisi olla jo lähempänä kahdeksaakymmentä. Matkaohjelma oli kiireettömän leppoisa. 

 Mieluisinta useimmille meistä oli vierailu Nigulisten eli Pyhän Nikolaoksen keskiaikaiseen kirkkoon (vir. Niguliste kirik). Se on pyhitetty Nikolaos Ihmeidentekijälle.

Nikolaos (n. 270-n. 342) oli Myran piispa Lyykian Patarassa nykyisen Turkin alueella. Legendan mukaan hän on anteliaisuutensa ansiosta nykyisen joulupukkihahmon esikuva.

Kirkko on kuvassa Tanskan kuninkaan puutarhassa sijaitsevan munkkipatsaan takana.


Kirkko rakennettiin alun perin 1200-luvulla, mutta se tuhoutui osittain toisessa maailmansodassa Neuvostoliiton (tietysti) suorittamissa Tallinnan ilmapommituksissa. Kunnostustöiden jälkeen kirkko on toiminut taidemuseona ja konserttisalina. Se sijaitsee Toompeanmäen juurella.


Pyhän Nikolaoksen kirkon perustivat ja rakennuttivat 1200-luvulla Gotlannista  saapuneet saksalaiset  kauppiaat vuosina 1230–1275. Kaupungin ollessa vielä linnoittamaton, kirkolla oli huomattavia puolustusrakennelmia. Tallinnan linnoituksen valmistuttua 1300-luvulla kirkko menetti puolustuksellisen tarkoituksensa ja siitä tuli tavallinen keskiaikainen seurakuntakirkko. Alkuperäisestä kirkkorakennuksesta on jäljellä vain muutamia säilyneitä osia.


Kirkon seinille on nostettu muinaisten hautojen kansilaattoja.


Museo on yksi harvoja entisessä sakraalirakennuksessa toimivia museoita Pohjois-Euroopassa. Sen vuoksi kirkkotaidetta pystyy esittelemään sen historiallisessa kontekstissa. Museon tärkeimpiin  teoksiin  kuuluu lyypekkiläisen mestarin Hermen Roden verstaassa valmistunut ja 1481 Tallinnaan päätynyt Nigulisten kirkon pääalttarin alttarikaappi, jossa on kaksi siipiparia. Se on suurimpia ja parhaiten säilyneitä myöhäiskeskiaikaisia pohjoissaksalaisia alttarikaappeja koko maailmassa.



Kolmiosaisen alttaritaulun keskiosa, tekijä Adrian Isenbrand. Työ ajoittuu vuosiin 1505-1520.



Mustapäiden lahjoittama Neitsyt Maarialle omistettu alttaritaulu.


Osa Pyhän sukulaisuuden alttaritaulusta


Kaikkien kuuluisin Nigulisten taideteos on Bernt Notken Kuolemantanssi 1400-luvun lopulta.
Mahdollisesti 30 metriä pitkästä teoksesta on jäljellä 7,5 metriä eli alkuosa, jossa luurangot vievät mennessään maan mahtavia: paavin, keisarin, keisarinnan, kardinaalin ja kuninkaan.


Kaikkihan me ollaan eestin kielen taitajia.


Muutama veijari lähikuvassa



Saattaa taiteilijalla olla vähän vapaampi käsitys fysiikan laeista.


Nigulisten museon historiallinen kirkontorni on avattu vierailijoille. Läpi neljän kerroksen kulkeva lasinen hissi vie 50 metrin korkeudessa sijaitsevaan näköalakerrokseen, josta avautuu ainutlaatuinen näkymä vanhaankaupunkiin ja Tallinnanlahdelle. Kuvassa valaistuna Suomen suurlähetystö ja Suomen valtion lippu.


Aleksanteri Nevskin katedraali myös tornista kuvattuna.

                                        
Vielä kierros Raatihuoneen aukion joulutorilla.


Glögiä löytyy moneen makuun kuin myös monenlaista jouluista syötävää ja lahjaksi sopivia käsitöitä.


Hou, hou! Hyvää Joulua!


Raatihuone valaistuna


Ja matkakaverina, kuten usein muulloinkin, takuuvarma Hannu. Sinne meni viimeisetkin roposet, toivottavasti tarpeeseen.



Lainaukset:




































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti