torstai 11. toukokuuta 2023

Virossa kylpylä- ja lintumatkalla, osa I

Häyhän Pekka oli koronan helpottaessa tempaissut, ja näin 56 eläkeläistä pääsi jälleen Viroa kiertämään. Pääkokohde oli Hestia Hotel Haapsalu Spa, jossa oli tarjolla monenlaiset hoidot. Kaupunkiin ja sen ympäristöön tutustuttiin oppaan avulla. Itse käytin aikaani pääasiassa Matsalun kansallispuiston lintuja etsien. Paluumatkalla oli aikaa kierrellä Tallinnassa.


Pekka, iloinen karjalaispoika, nostalgisissa tunnelmissa.

Kypylähotelli ei ollut ulkoa niin kovin houkutteleva, mutta sisältä se oli moderni ja hyväkuntoinen. Ruuat, palvelu ja hoidot olivat huippuluokkaa.

Kyllähän täällä viihtyi. Katso, missä Pekka luuraa!


Kokeneemmallekin kuvaajalle sattuu joskus mokia. Ensimmäisen illan kaupunkikävelyn suoritin ilman kameran muistikorttia. Toisena aamuna oli paikallinen opas Ritta matkassa ja hänen retkellään vahingon saattoi korjata. Haapsalun Piispanlinna on 1200-luvulta.


Neuvostoarmeijan 1939 rakentama, nyt jo käytöstä poistettu Kiltsin lentokenttä. Kiitoradat ovat neljä metriä paksuista petonilaatoista rakennetut. Alueelle on noussut uutta verkkoaitaa kiertämään henkiin herännyttä varikkoaluetta, jonne rekka-autot kuskasivat jotain kalustoa. Näinköhän itänaapurin uudet tempaukset ovat vaikuttamassa asiaan.


Jäjellä on joitain lentokonesuojia muistuttamassa aiemmasta naapurivierailusta. Alueen kasarmi- ym. rakennukset on purettu. Täältä lähtivät aikoinaan koneet Suomea tuhoamaan.


Nykyisin Haapsaluun ei pääse junalla. 1900-luvun alussa sinne kuitenkin rakennettiin rautatie ja keisari Nikolai II:n vaatimuksesta  asema sekä 216 metriä pitkä katettu asemalaituri. Laiturin piti olla pitkä, jotta keisarin laskeutumispaikkaa ei olisi voitu ennakoida. Näin turvallisuussyistä. 


Ratapihalle on museoitu vanhempaa junakalustoa, osa on kunnostettuna osa ei.


Astrid Lindgrenin kirjojen kuvittajana meille  tuttu Ilon Wikland  asui Haapsalussa isovanhempiensa luona, josta hän pakeni Neuvosto-valtaajia Ruotsiin 1944  . Nykyisin voit vierailla Haapsalun  Ilonin Ihmeidenmaa-nimisessä teemakeskuksessa ja tutustua siellä taiteilijan laajaan tuotanton.


Tutustuminen Haapsaluun eteni kierrellen vanhassa kaupungissa ja promenaadilla. Rantakaislikossa pesii lukuisia vesilintuja: kyhmyjoutsenia, silkkiuikkuja, harmaasorsia, lokeja. Taivaalla liitelee merikotkia saaliin toivossa.


Tässä ei tällä kertaa istuksi P.I. Tsaikovski vaan päällikkömme Pekka.


Kun muut jäivät kylpemään, vuokrasin auton ja suuntasin Matsalun kansallispuistoon lintujen perään. Aikaa tähän seikkailuun oli vain puolitoista päivää, joten etsintää piti rajoittaa. Tässä yhteydessä en esittele näkemiäni  lintuja, niistä kerron omassa tarinassaan.


Puisen kylän tekniikan museo.


!944 joutui kahdeksankymmentätuhatta ihmistä pakenemaan Virosta, kun ystävä idästä saapui vapauttamaan silloinkin naapuriaan natsismista ja muusta pahasta. Tapahtumasta käytetään nimitystä Suuri pako 1944.


Puisen tien varrelta löytyy yksi monista rys.. eiku neuvostokansan  tärväämistä kirkoista. 


Pyhä Nikolaus, turkkilainen hyväntekijä Myrnasta, on joulupukkimme esikuva. Tekstiä et näe lukea, mutta kuvat kertokoot millainen kirkko oli.


Upea ruokokattoinen majoitustalo Haeskan lintutornista kuvattuna. Merenpuolella lenteli ja lepäili kymmeniätuhansia tundra- ja valkoposkihanhia matkallaan pohjoisille pesimäalueilleen Koillis-Venäjälle ja Siperiaan. Näinköhän tekevät kuten Kuusamon muikut, Kitkanviisaat, kääntyvät rajalta takaisin.


Näkymä Matsalunlahden etelärannalta Keemun tornin ikkunasta kuvattuna. Torni vaikkuttaa olleen alkujaan  entinen vartiotorni neuvostoajalta.


Noilla main peltoja ja rantaruovikoita riittää.  


Ungrun uusbarokkisen linnan rauniot. Linnan tarina on kuin satua. Kts. linkki.

Jottei mielenkiinto lopsahtaisi, jatketaan matkaa toisessa tarinassa.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti