sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Kristiinankaupunki ja Karijoen Susiluola

WC-Tour, osa IV. Asuiko neanderthalinihminen Suomessa?

Länsirannikon kiertue lähestyy loppuaan. Vielä sitä jaksaa valvoa, mutta seuraava päivä takkuaa. Jatsista uupuneet retkeilijät lähtevät kotimatkalle. Karijoen Susiluola oli vielä tarkoitus nähdä. Sinne siis.

Sitä ennen muutama kuva Kristiinankaupungista. Kaupunki on perustettu Koppöön saarelle 1649. Alkuperäinen ruutukaava on paljolti vielä käytössä


Onhan tämä idyllistä ei siitä pääse mihinkään. 1800-luku oli kaupungin kulta-aikaa. Silloin merenkulku oli täällä voimissaan. Lähtöpäivänämme kaupungissa oli perinteikkäät kesämarkkinat ja koko keskusta oli liikenteeltä suljettu ja täynnä myyntikojuja. Voimamme ja aikamme eivät riittäneet markkinahumuun.


Pienin katu on nimeltään Kissanpiiskaajankuja.




Katso tarkkaan, kyllä siellä kissakin tallustaa.



Susiluola on kiistelty tutkimuskohde. Tutkijoiden väittämät ja löydökset ovat sen verran hurjia, ettei niitä kaikki ihan pureksimatta niele.


Luola löytyy Kristiinankaupunki-Kauhajoki tien varrelta Karijoelta, Susivuoren laelta. Tieltä on hyvät opasteet paikalle. Kävelymatkaa jää puolisen kilometriä. Vuoren nimestä tulee myös luolan nimi.  Kartta


Luolasta löytyi vuonna 1996 kaivausten yhteydessä ihmisen mahdollisesti muokkaamia kiviä ja muita mahdollisia ihmisen toiminnan jälkiä, jotka ovat ehkä jopa 120 000 vuoden takaa Eem-interglasiaalin ajalta. Luola on vanhin tunnettu ihmisten asuinpaikka Pohjois-Euroopassa. Se on myös ainoa paikka koko maailmassa, jossa on merkkejä jääkautta edeltävästä asutuksesta sellaisessa paikassa, jonka jääkauden aikainen mannerjäätikkö on myöhemmin peittänyt alleen.



Luolan pinta-ala on ainakin 400 neliömetriä. Luola on syntynyt kallion rakoon ja on iältään hyvin vanha. Eri aikakausien meren pinnan korkeusvaihtelut ovat muodostaneet luolaan kuusi eri-ikäistä sorakerrosta. Niistä vanhimmat ovat satoja tuhansia vuosia vanhoja. Luolan sortumavaaran vuoksi se on verkkoaidalla suljettu. Myös sen tutkimukset ovat samasta syystä ja rahanpuutteen vuoksi pysähdyksissä.



Eri värit kertovat eri aikakausien maa-aineksista.


Irtomaan kuljetuksessa on käytetty pientä"kaivosrataa".


Ken taitaa voi seinämän maa-aineksista lukea erilaisia aikakausia. Luolan katselua helpottaa mahdollisuus valaista sitä nappia painaen.



Polun varrella oli täälläkin runsaasti suuria makoisia mustikoita, joita tietenkin piti noukkia kourakaupalla. Sienet saivat toistaiseksi jäädä.

Paljon jäi tällä WC-Tourilla tutkimatta, paljon toki  taas nähtiinkin. Kiitos Anssin, jolla on taito ja into löytää kaikkea mielenkiintoista.


1 kommentti: