maanantai 19. kesäkuuta 2017

Hyyppäänvuori

Hyyppää, Keski-Suomen Koli. Näin väitetään ja kyllä näillä kahdella maisemalla paljon yhteistä onkin.

Jääkausi muovasi Lievestuoreenjärven lounaisrannalla kohoavan Hyyppään nykyiseen asuunsa. Korkeuseroa vuoren korkeimman kohdan ja vieressä olevan Hyyppään syvänteen välille muodostui noin 160 metriä. Jylhä kallioinen Hyyppäänvuori on geologialtaan, maisemiltaan, kasvillisuudeltaan ja eläimistöltään arvokas erämainen alue. (http://www.ksymparistokasvatus.fi/uploads/files/laukaa_kohteet_13_1.pdf)


Hyyppään poluille pääset Laukaan Savionkylän kautta. Auto jätetään noin kilometrin päähän kohteesta. Paikka on kuvan vasemmassa laidassa olevassa polkujen risteyksessä. Punaisella katkoviivalla piirretty reitti on helpoin, joskin jyrkkyyttä tulee sillekin.


Alun maisema on tukevaa kuusikkoa.


Tunnetko lehdestä?


Kyseessä on metsälehmus, joita tapaat rykelmissä polun varrella.


Rinteen puolivälissä kohtaat jyhkeän ikihongan. Siis tuon puun.


Sitten saavutkin laelle, jonne tulentekokiellosta huolimatta on kyhätty nuotiopiiri. Tulipaikka lienee kieltoa vanhempi.


Laki on jäävuorten hiomaa silokalliota. Onpa laelle jäänyt joitain irtolohkareitakin.


Metsää, metsää, metsää, alla Karhulampi ja taempana Lievestuoreenjärvi.


Toinen suunta.


Vuori on jossain vaiheessa haljennut. 


Matkassa oli myös Satunnainen retkuilija.


Jos haluaa maisemien lisäksi nähdä vuoren jylhemmän puolen, on kuljettava laen pohjoissyrjältä Karhunlammelle kulkevaa pienempää ja huomattavasti jyrkempää reittiä.


Matkalla näet mahtavan luolan. Täälläkö asui lappalaisukko, joka antoi Lievestuoreenjärvelle nimen. Tarinan mukaan tämä olisi kysellyt katsellessaan sellutehtaan pilaamaa järveä: Liekö ves tuore?  No, ei oikein ajat täsmää. Järvikin on hienosti toipunut tehtaan lopetettua.


Tässä vuoren halkeama alhaalta päin.


Seinämästä on vuosituhansien aikana irronnut erikokoisia lohkareita. Tässä retkuilija yhden sellaisen muodostamassa lippaluolassa.


Erilaisia onkaloita ja jylhää seinää.


Polku johtaa kirkasvetisen Karhulammen rantaan.


Sen pohjoisrannalla on Lievestuoreen partiolaisten maja. Paikan on aikoinaan rakentanut Haarlan selluloosatehdas. Maja oli aivan hiljainen ja asumattoman oloinen. Niinpä kävimme rantaan syömään eväitämme. Kohta ovi kolahti ja nuoria aikuisia retkeläisiä siirtyi kalliolle  myöskin eväitään syömään. Toivottavsti ei häiritty.

On se hieno paikka tuo Hyyppää. Itse olen Lievestuoreella lapsuuteni ja nuoruuteni viettänyt, ja siten paikka on jo kaukaa tuttu. Taisi Retkuilijakin ihastua maisemiin. Majalta johtaa lyhyt oikopolku takaisin autolle. Matkassa oltiin 14.6.

Täältä sen löydät: HyyppääEi kommentteja:

Lähetä kommentti