maanantai 4. heinäkuuta 2016

Manamansalo

Matkalla Suomussalmelle halusin vaihtelua jo tutuksi käyneisiin 5-tien maisemiin. Mieleni on aina tehnyt käydä Manamansalossa ja nyt sen tekisin.




Manamansalo on saari Oulujärvessä. Se sijaitsee Ärjänselän ja Niskanselän välissä ja jakaa Oulujärven kahteen lähes erilliseen lohkoon. Saaren pituus on 16,2 kilometriä ja suurin leveys 13,8 kilometriä. Saari on tunnettu pitkistä hiekkarannoistaan.
Manamansalon pinta-ala on 76 km². Se on Oulujärven suurin saari, sekä valtakunnallisesti sisävesien viidenneksi suurin, ja kaikkiaan Suomen neljänneksitoista suurin saari. (Wikipedia)



Etelän suunnasta saavuttaessa on saarelle päästäkseen edessä lossimatka.


Manamansalo on jäävuoren sulamisen ja sen jälkeisen maankohoamisen aikaansaama hiekkamuodostelma. Aiheesta lisää esim. http://retkipaikka.fi/vapaa/manamansalon-rantoja-ja-dyyneja-vaala/
Saari on nykyisin suosittu kesämatkailukohde. Majoitusvaihtoehtoja on useita. Se on myös suosittu virkistyskalustuspaikka.


Saaren vanha kansakoulu toimii nykyisin Kassu Halosen taidetalona. Maestro itse on koulun poikia.


Ei Obelix vaan Kassun "näköispatsas".


Vanhasta luokkahuoneesta löytyy Kassun mittava kulta- ja platinalevynäyttely. Esillä on myös esineitä ja kunniakirjoja taitelijan uran varrelta. Esittelyssä kuulet nauhalta Kassun kertovan elämästään ja saavutuksistaan.


Kirka, väittää esite.


Valkoinen Stratocaster on Ritchie Blackmoren ja ruskeankeltainen Hank Marvinin entinen soittopeli.


Toisessa salissa voit tutustua eläintaiteilija Päivi Latvalan lehmämaalauksiin.


Lehmä on kaunis eläin.


Kultahiekat on lomakylä, jossa Kassu puuhailee kesäisin vaimonsa kanssa. Siellä meillä oli onnekseni pieni kahvihetki. Mukava ja tavallisen arkinen mies.


 Oulujärvi on Suomen viidenneksi suurin järvi.



Tie halki Manamansalon kankaiden.


Saaren luoteisosasta löytyy Manamansalon muistomerkkikirkko, joka on rakennettu v. 1959. Se sijaitsee Kainuun ensimmäisen – Oulujärven seurakunnan kirkon (1559 – 1585) – paikalla. Ulkoilmakirkon ovat suunnitelleet arkkitehdit Tuomas Väyrynen ja Eero Huotari. Kuparilla katetun betonijalustaisen ja puurakenteisen kellotornin lisäksi muistomerkkiin kuuluvat alttari, saarnatuoli ja penkit, joissa istumapaikkoja on noin sadalle. (Vaalan seurakunta)




Kukahan se taas ryösti kirkonkellon, vainolainen? Solovetskin luostariin ovat sen aikoinaan raahanneet. Ehkä olen sen siellä nähnytkin? Manamansalo-nimi tulee olletikin muinaisista hautaamisista.


Jotenkin Kassu vaistosi, että minua kiinnostaa muukin kuin rock&roll ja opasti Kiloniemen gneissikallioille. Kalliot ovat kiteytyneet 2700 miljoonaa vuotta sitten. Ne  ovat Euroopan vanhinta lajissaan.

Ja matka jatkuu..........







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti