torstai 5. heinäkuuta 2018

Satunnaista retkuilua 10.6.

Sulkavan linnavuoren jälkeen Satunnainen retkuilija Anssi johdatti Anna Kaisaa ja minua muillekin savolaisille luonto- sekä historiankohteille.


Tervolankirkko nimellä tunnettu halkeillut jättimäinen siirtolohkare sijaitsee Savonlinna-Juva tien varrella Massilanmäen kohdalta vasemmalle kääntyvän metsätien varrella. Kokonaisena ollessaan kyseessä on ollut yksi Suomen suurimmista lajissaan.


Nämä msssiiviset kivirykelmät ovat usein kirkoiksi nimettyjä. Kyllähän tällainen jylhyys jotain kunnioitusta ja kenties aiemmin pelkoakin on saanut aikaan.


Ilmakuva kertoisi kirkosta parhaiten.


Suurten kivipaasien keskelle jää avoin tila, "kirkkosali". Sisäänkäynti ei ole aivan vaivatonta, mutta useampikin kulkuaukko löytyy.


Seikkailevat humanoidit Jussi ja Anssi alttaritaulussa.


Tänä päivänä kirkkoväki lienee enempi retkeilyhenkistä. Lipan alta löytyy runsaasti käytetty tulipaikka. Meidän retkeilypäivänä metsä rutisi kuivuudesta, ei mitään mahdollisuutta tulisteluun. Eipä ollut tarvettakaan.  Kartta


Välillä tutkittiin Suomen sotaista historiaa. Parkumäki eli Parkuinmäki oli taistelukenttänä, kun Ruotsin kuningas Kustaa III  ja Venäjän Katariina Suuri laittoivat sotajoukkonsa tositoimiin. Paikalle on pystytetty kookas muistomerkki, joka toimii samalla näkötornina.



Tällainen on näkymä tornista koiliseen Haukivedelle. Varsin on savolaiset maisemat. Kartta


Yllätys, yllätys! Metsästä Porosalmelta Rantasalmen pohjoispuolelta Haukiveden rannalta löytyy hulppea Järvisydämen lomakeskus.  Halusivat retkioppaat tyrmätä minut tällaisellakin vaihtoehdolla. Se oli päiväkahvin paikka. Ja sitten takaisin luontoon.


Ison siirtolohkareen ja peruskallion väliin on oletettavasti jäävuoren sulamisvedet hioneet tällaisen onkalon. Ihan on muutaman miehen suojaksi riittävä tila.


Vuoren toiselta puolen löytyy erikoinen, kookas kivikaari. Putelon pirunporttina ja Kaperinlinnana tämä tunnetaan.


Ja sen vuoren päältä aukeaa metsämaisema. Näin vaakatasoon tarkasteltuna näyttää Suomessa vielä metsiä riittävän. Ilmasta katsellen totuus on vähän toisenlainen. Kartta

Päivä alkoi olla jo päässään. Siispä Leppävirralle saunomaan. Huomiseksi olisi jo
uudet suunnitelmat.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti