tiistai 19. kesäkuuta 2018

Sulkavan linnavuori


"Sulkavan Pisamalahden linnavuoren seinämät kohoavat lähes pystysuorina kohti korkeuksia Saimaan rannalla. Linnavuorella ei ole koskaan tehty arkeologisia tutkimuksia, mutta sitä pidetään mykistävien maisemiensa ja järeiden puolustusmuuriensa takia Suomen vaikuttavimpana muinaislinnana." (Aalto&Helkala, Matka muinaiseen suomeen)


Satunnainen retkuilija Anssi ja vaimonsa Anna-Kaisa toimivat oppaina 10.6. tehdyssä muinaislinnan valtauksessa.


Tämän muistokiven ääreltä lähtevät portaat kohti vuoren lakea. Kyltissä lukee: Pisamalahden linnavuori, Muinaislinna, Rautakausi.


"Linnavuori sijaitsee erinomaisella paikalla Saimaan Enonveden rannalla, Sulkavalta noin viisi kilometriä Partalansaaren suuntaan. Linnavuori kohoaa komeana noin 55 metrin korkeuteen Saimaan pinnasta ja sen laella oleva muinaismuisto- ja näköalakallio on maakunnallinen nähtävyys." (http://www.sulkava.fi/matkailu/geopark/linnavuori/)"Vuorta kiertää Suomen linnavuorten järein muuri. Jopa kahden metrin korkuinen ja kolmen metrin levyinen muuri on kasattu litteistä kivistä, jotka lomittuvat hyvin toisiaan vasten. On arveltu, että linnavuori olisi varustettu rautakaudella tai keskiajalla suojaksi hämäläisiä vastaan."  (Aalto&Helkala, Matka muinaiseen suomeen)
Voit verrata muurin mittoja Anna-Kaisan kokoon.


Tässä muuria mahdollisen portin kohdalta lännen suuntaan.


Vuoren laelta ei ole löytynyt mitään merkkiä rakennuksista.


Muurin päällä on kuitenkin ollut mahdollisesti hirsinen seinämä. Tämä on rekonstruktio Rapolan linnavuoren juurelta.


Näkymä Enonveden yli länteen. Haluaisitko vesille?


Tästä voisi ottaa pitkän loikan..... alaspäin.


Paha on ollut vihulaisen yrittää. Hyökkääjän varalle on ollut kivenmurikoita ja kiehuvan kuumaa vettä, ehkäpä nuolipyssyjä nuolineen ja keihäitä. Muurin reunalle yltäneitä on ollut hyvä kumautella jollain astalolla.


Näitä näköalakuvia tuli otetuksi melkoisesti. Arvannet syyn? Järvenpuoleisella reunalla ei muuria ole, ei tosin tarvettakaan. Tämänkesäinen kuivuus oli uuvuttanut laen kasvillisuuden melko totaalisesti.


Action-kamerakuvausta idän suuntaan.


Linnan itäreunalla muuri päättyy tähän. Kyseessä voi olla jonkinlainen vartiopesäke. Tulee toki mieleen, onko tätä kohtaa korjailtu joskus myöhempinä aikoina.


Rannassa vuoren juurella on venelaituri. Sinne johtavan polun varrelta löytyy mahtavien louhujen joukosta miehenryömittävä luola. Anssi suoritti tutkimuksia luolan suulta, sisällä ei käyty.


Ennen rantaa on vielä kuljettava kivisen holvin alitse.


Tarkasteleepa linnavuorta miltä suunnata tahansa, on näkymä aina kunnioitusta herättävä. On siinä vainolainen joutunut harkitsemaan valloituksen järkevyyttä.


Jyhkeää rantaa riittää pidemmällekin.


Samoin suuria irtolohkareita.  

Suuri haaveeni tälle kesälle oli päästä valloittamaan tämä Sulkavan Pisamalahden muinaislinna. Nyt se on tehty ja vielä on kesää jäljellä. Tässähän ehtii vaikka mitä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti