maanantai 6. marraskuuta 2017

Kultavuori ja Häähninmäki

Se oli viime lauantaina 5.11.  aika perinteisen retki- ja musavisapäivän. Arttu ei ehtimyt retkeilemään, ja se on hänen tappionsa se. Anssin eli  Satunnaisen retkuilijan kanssa pyörimme  päivän Konneveden Sirkkamäen metsissä.


Edellinen ilta lupaili upeaa ulkoilusäätä vaan toisin kävi.


Ensimmäinen kohde oli Kultavuori, joka kohoaa korkeuksiin kuusikon keskeltä  Sirkkamäen Pitkäjärven itärannalla. Eilinen auringonpaiste oli muisto vain ja tänään palattiin normaaliin syysjärjestykseen, sumuista, harmaata ja kosteaa.


Edeltäneet pakkaspäivät olivat jäädyttäneet vuoren jyrkänteille melkoiset jääpuikkopatteristot.


Nyt oli lämpötila plussan puolella ja puikoista varmaan kohta muisto vain. Talvella voi olettaa täältä löytyvän jyhkeät jäätikköseinämät. Pitänee käydä katsastamassa.



Valitettavasti valokuvaajan taitoni eivät riitä välittämään vuoren mahtavuutta. Arvioin jyrkänteen leveydeksi vajaat kaksisataa ja korkeudeksi reilut parikymmentä metriä.


Vuori oli kuin suurista Lego-palikoista rakennettu. Paikoin oli terassimaisia ulokkeita useammallakin korkeudella.


Paikoin oli sileää seinämää koko mitalta.


Vuoren valloittaminen tästä suunnasta ilman kiipeilyvälineita ja -taitoja on lähes mahdotonta.


Itse nousin vuoren laelle tätä jyrkänteen eteläpäässä olevaa poikittaista kurua pitkin. Anssi kapusi omia reittejään pohjoisempaa.


Laelta näki alhaalla pilkoittavan Pitkäjärven.


Ilmanlaatu näyttäisi naavan määrästä päätellen olevan hyvä.


Usein olen löytänyt valloittamani vuoren päältä komean kelon. Niin löysin täältäkin. Palokärjellä on joskus ollut täsä kotinsa.


Laella kulki nyt jo varvikkoon hukkuva polku, joka johti tälle joskus merkitylle näköalapaikalle. Näkymät jäivät arvailujen varaan. Puista saattoi havaita vanhoja oranssirenkaita, varmaan jonkun vanhan reitin merkintöjä. Kuka ja milloin on ollut asialla?  Kenties Konneveden kunnan liikuntatoimella olisi tietoa.


Päivän toinen tavoite oli Häähninvuoren laki ja siellä sijaitseva uusi retkitupa. Metsäautotie idästä vie puolen kilometrin päähän. Loppumatka on loivaa sorastettua polkua. Viitoitusta ja värimerkkejä seuraamalla ei voi joutua hukkaan.


"Häähnintupa on kaikille retkeilijöille tarkoitettu autiotupatyyppinen retkeily- ja levähdystupa sekä kokous-, pikkujoulu- ym. paikka Häähninmäellä Hankasalmen ja Konneveden rajalla. Häähnintupa-opasteet Hankasalmelta Säkinmäentieltä Purtomäentieltä."


"Tuvan rakensivat yhteistyössä Hankasalmen Latu ja Polku, Hankasalmen Kameraseura ja Sirkkamäen kyläyhdistys kevään 2012 aikana. Rahoitus saatiin Maaseutukehitys ry:n hankerahoituksena."


"Mökissä voi syödä eväitä, lämmitellä ja nauttia ympärillä olevasta luonnosta. Siellä on takka ja kaasuhella, pirtinpöytä; varustuksena on mm. kahvipannu ja kattilat, joten mökissä voi kiehauttaa kahvit tai laittaa ruokaa. Siellä voi myös yöpyä; yläparvella on patjat ja peitot viidelle, enemmänkin mahtuu. "  

Nytkin maja oli asuttu. Kiitokset kaffeesta!



"Vuoren laella on vanha pieni mökki ”Peikkola” joka on tehty ampumakojuksi noin 30 vuotta sitten."


Mökkiin ja sen ulkoseinälle on koottu vanhoja työkaluja.


"Häähninmäki on vanha hämäläisten eränkäyntialueiden rajapiste. Mäellä on isonjaon aikainen vuonna 1787 pystytetty rajapyykki. Mäellä vietettiin syksyllä 2012 su 8.9. Rajatapaus-tilaisuutta rajapyykin 225-vuotisjuhlan kunniaksi."


"Mökin lähellä on nuotiopaikka. Vanha mökki, nuotiopaikka sekä rajapyykki ovat oma kokonaisuutensa."

 
"Rajapyykillä on aikanaan kohdannut kolmen kunnan (Hankasalmi, Konnevesi ja Rautalampi) sekä kahden läänin (Keski-Suomi ja Kuopio) rajat. Edelleen pyykki on kuuden kylän (Kärkkäälä, Ristimäki, Hankavesi, Pirttimäki, Säkinmäki ja Sirkkamäki ) ja kahden kunnan (Konnevesi ja Hankasalmi) rajapiste." 


"Häähninmäki on suosittu luonto- ja ulkoilukohde. Vuorelle johtaa rakennettu luontopolku Konnevedeltä Sirkkamäestä päin. Myös Hankasalmen puolelta parkkipaikalta lähtee luontopolku, joka kiertää Häähninlammen rantaan ja sieltä mäelle."


Laella on säilynyt kolme vielä elossa olevaa ikihonkaa,  joihinka tikat ja palokärjet ovat takoneet kolojaan. Puut ovat rauhoitetut.


Meidän matkamme jatkui kohti länttä. Seraava puolen kilometrin pätkä ei ole henkilöautolla ajettavaa tietä. Onneksi Anssilla on neliveto Duster, ja matkanteko tuohon suuntaan onnistui.


Näiden metsäteiden varrella olemme törmänneet jo useampaan autiotaloon. Tässä Häähninpää. Asumus on joskus tyhjennetty ja siistitty, nyt se kuitenkin on jo paikoin romahtamaisillaan.


 Viimiseltä kehrääjältä on jäänyt jälkipolville perinnöksi hieno rukki.

Blood Sweat & Tears - Spinning wheel

Kartalla: Kultavuori, Häähninmäki

Lainatut tekstit:  Hankasalmen latu ja polku 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti