lauantai 24. syyskuuta 2016

Särkitunturi ja Äkäsmyllyn kuukkelit


                                       

Särkitunturi on Muonion kunnassa sijaitseva 492 metriä korkea kalliolakinen tunturi.


Tunturiin kulkee soraistettu leveä polku, joka alkaa Särkijärven pysäköintipaikalta, Kittilä-Muonio-tien varrelta.
Kävelymatkaa huipulle on kolme kilometriä. Puolimatkassa on kauniin metsälammen rannalla makkaran paistoon soveltuva uusi Särkivaaran kota.


Vanhoissa keloissa riittää katseltavaa ja kuvattavaa .


Tunturin laella on sadeveden täyttämiä lompoloita, joista suurimman rannalla on tulistelupaikka. Paikalla on ollut aiemmin myös kämppä, jonka punakukko on päässyt tuhoamaan.


"Vuonna 1992 Suomen itsenäisyyden 75-juhlavuoden kunniaksi nimettiin 27 kansallismaisemaa eri puolilta Suomea. Näiden maisemien merkitystä täytyy kuitenkin etsiä jo paljon kauempaa historiasta. Kansallisia merkityksiä ei luoda yhdessä yössä.


Ajatus kansallismaisemasta syntyi 1800- ja 1900-luvun vaihteen poliittisesti kireässä ilmapiirissä. Luontosuhteen katsottiin kertovan jotain oleellista siitä, mitä on olla suomalainen. Kansallistunnetta luotiin taiteen keinoin ja aiheena olivat usein tietyt poikkeuksellisen vaikuttavat maisemat.
Kansallismaisemat ovat myös romanttisia. Jean Sibelius teki häämatkan Kolille, samoin Juhani Aho vaimonsa, taiteilija Venny Soldan-Brofeldtin kanssa. " (http://www.luontoon.fi/kansallismaisemat)
Tässä yksi valituista maisemista, Pallastunturi. On helppo uskoa, että myös tälle paikalle on tehty useita romanttisia retkiä.

Kuvahaun tulos haulle Europa: Maisema Pohjois-Suomessa

Maisema on kuvattu postimerkkiin 1977.


Punoitti ne varvut Särkitunturissakin.


Särkitunturin polku on hyvin suosittu varsinkin näin ruska-aikaan. Ruskan väreissä tarpoivat myös Porin tytöt, Pikku-Myy ja tytär.


Iltapäivällä pyöräytin Äkäsmyllyn kautta, koska mieleni teki käydä tervehtimässä paikalla aina päivystäviä kuukkeleita. Tässä kaveri nuotion savussa.


Näiden taukopaikkojen kuukkelit ovat tottuneet ihmisiin ja ne ovatkin jatkuvalla ruuan kerjuulla. Vapaita luonnon lintuja toki. Tulipa mieleeni kesäinen karhukuvausmatkani.


Niin koitti matkan viimeinen ilta. Pallaksen rinnettä hotellin terassilta kuvattuna.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti