tiistai 20. syyskuuta 2016

Norvajärvi, saksalaisten sotilaiden hautausmaaSuomen rintamilla kaatui II Maailmansodan aikana n. 15000 saksalaista sotilasta. Suurin osa vainajista on haudattu nykyisen Venäjän alueelle, esim Parkkina-Petsamoon (Petschenga) ja vanhaan Sallaan (n. 8000 kaatunutta). Nykyisen Suomen alueelle kenttähautoihin haudatut saksalaiset koottiin suomalaisten poliisien ja eräiden vapaaehtoisten voimin yhteistyössä saksalaisten kanssa 1952-1959 ja siunattiin haudan lepoon Etelä-Suomessa Helsinki-Honkanummen ja Pohjois-Suomessa Norvajärven hautausmaille. I Maailmansodassa kaatuneita saksalaisia on Suomessa haudattuna 22 eri suomalaiselle hautausmaalle.


Hautausmaa sijaitsee 18 km Rovaniemeltä pohjoiseen, Norvajärveen työntyvässä luonnonkauniissa metsäisessä niemessä. Viitoitus 4-tieltä Rovaniemen maalaiskunnan pelastuslaitoksen kohdalta.


Pysäköintialueelta vie noin 0,5 km hiekkapohjainen metsäpolku 16000 m2 hautausmaa-alueelle.


Alue on rajattu luonnonkivistä rakennetulla n. 1 m korkuisella kiviaidalla.


Hautausmaalla on punakraniittinen mausoleum.


Mausoleumin ja rannan välissä on Ursula Quernerin suunnittelema teräksinen risti.


Sen edesä olevassa kivilaatassa vapaasti kääntäen lukee: “Kunnioituksemme kaikille niille sotilashaudoille, jotka ovat rakkautemme tavoittamattomissa ja siunaamme ne Jumalan rauhaan”


Kappelin on suunnitellut arkkitehti Otto Kindt Hampurista. Se on rakennettu vuosina 1959 - 1963. Vihkiäiset olivat elokuun 31. päivänä 1963.


Näiden kivitaulujen alla  2683 kaatuneen saksalaissotilaan viimeinen leposija. Tauluihin on kaiverrettu jokaisen nimi, sotilasarvo sekä syntymä- ja kuolinpäivä. Voin vakuuttaa, että sali on vaikuttava ja vetää hiljaiseksi.


Hiljaisena on myös ystäväni Veli. Eteishuoneen patsaan "Äiti ja poika" on veistänyt saksalainen kuvanveistäjä Ursula Querner. 


Saksalaissotilaiden ja suomalasnaisten asevelivuosina syntyi  luonnollisesti myös yhteisiä lapsia. Valitettavasti näiden sotalasten elämä ei useinkaan ole ollut helppoa. Oheisesta linkistä löydät jutun aiheesta kirjoitetusta kirjasta.


Moniko on tiennyt, että puolestamme taistellessa on kaatunut myös norjalaisia sotureita. Tämä muistolaatta löytyy hautausmaan pysäköintialueen laidalta.

Paikalla käy vuosittain noin 10000 vierailijaa. Heistä 80% on suomalaisia ja loput pääosin saksalaisia ja itävaltalaisia.

Ottamatta kantaa syyllisyyteen ja muihin syy- ja seurauskysyksiin totean: Sota on aina mieletöntä uhrausta. En voi ymmärtää ihmiskuntaa, joka tällaista saa aikaiseksi. En menneitä tekoja, en nykyisiä sotia, enkä tuleviakaan. Puolustautuminen olkoon kuitenkin hyväksyttävää. Miksemme osaa elää toisiamme kunnioittaen ja sotimatta?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti