torstai 24. maaliskuuta 2016

Pirunkallion luola

Näitä Pirunkallioita on vaarmaan useampiakin, mutta vain yhdessä on tällainen luola.

Naapurin Matti antoi jo talvella vinkin, mutta jäin odottelemaan lumien sulamista. Aamulla tajutessani hankiaisten jatkuvan tein pikapäätöksen ja lähdin etsimään luolaa hiihdellen. Reitistä ei ollut mitään tietoa ja siksi valitsin lyhimmän vaihtoehdon. Sukset jalkaan Hiisiön kylällä, josta erikoisuudesta saan toivottavasti myös joskus jutun aikaiseksi.


Hiihdettävää lännen suuntaan tuli noin kilometri, puolet peltoa, puolet tiukkaa pusikkoa. Suunnistus oli pelkän tuntemuksen varassa. Vuoren päällä kulki jalkamiesten jotos, joka ilmeisesti noudatteli pohjoisesta tulevaa traktoritien uraa. Ketunlenkki länsirinteelle ja pätkä takaisin pohjoiseen.Siinäpä se oli sitten se luolan suuaukko. Kuka, miten, milloin ja miksi on tämän luolan nakertanut? Siihen en ole vielä löytänyt vastausta. Viime vuosisadan alkuun ja sotavoimain tarpeisiin tehdyksi sitä moni arvelee. Aukko on sitä kokoluokkaa, että arvelen siitä henkilöauton just mahtuvan. Eteinen on noin viisi metriä pitkä.


Sitten käännös oikeaan ja suurempi holvi aukeaa. Pohjalla on kokoa jalkamitalla mitaten 15x6 metriä ja korkeutta noin neljä.


Luolaan on joku joskus veistänyt penkitkin kiertämään keskelle kyhättyä nuotiota. Miten lie ollut vedon laita?


Ulkona oli aamulla vielä yksi pakkasaste, mutta sisällä kai oltiin lämpimän puolella, koskapa tällaiset pikkuinisiät olivat jo heränneet. Olipa niiden perässä pari hämähäkkiäkin.


Nämä kuvat ovat otetut kameran omalla salamalla. Tässä suunta on perältä suuaukolle.


Tämä taas on valaistu otsalampulla ja ulkoa tulevalla luonnonvalolla.


Luolakansan kirjoitusnäyte.


Tästä ulos. Luolan pohja oli suht kuiva. Vain tässä suuaukolla oli hiukan jäätynyttä vettä.


Vuori on tältä länsiseinämältään melko jyrkkä, kuvakin sen näyttää, 45 astetta. Se on veden aikoinaan hiomaa silokalliota. Muinainen meri on loiskinut aaltojaan sitä vasten.


Tämä näkymä on suoraan suuaukolta ylöspäin. Vielä olisi kavuttavaa. Myös suuaukolta lännen puolella olevalle pellolle on ehkä saman verran pudotusta. Luolalle tuleva kulkuväylä ja edusta sijaitsevat 50-100 metriä leveällä terassilla.

Tutkimuksen aikana ilma oli lämmennyt ja suksen pohjaan tarttuva lumi teki paluusta haasteellisen. Jos joku tietää tästä kohteesta enemmän, otan kiitollisena sen tiedon vastaan.

juhani.kaalikoski@gmail.com

Täältä sen löydät: http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=16000&text=Luola&srs=EPSG%3A3067&y=6753123&x=452882&lang=fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti