keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Love making Day

KEVÄTJUHLAA SEELAMMILLA JA HÄRHÖNJOELLA

Mittarin näyttäessä 18°C ja auringon porottaessa pilvettömältä taivaalta arvelin sammakoiden aloittaneen kevätkarkelonsa. Ensin kohteeksi tuttu Seelammi Nastolassa. Päätelmät olivat oikeat, sillä heti auton oven auettua kuului sammakoiden mahtava konsertti.


Seelammi on Nastolan kunnan ja Pajulahden urheiluopiston retkipolkuverkoston taukkopaikka. Sen rannalta löytyy laavu, tulipaikka ja laituri. Rannoiltaan soistuneen lammen voi kiertää pitkospuita pitkin.


Pitkin lammen auringonpuoleista rantaa oli alkamassa rupikonnien häät. Osallistujien määrä ei vielä ollut kovin runsas eivätkä parit olleet vielä selvillä.


Välillä sukellettiin ja välillä huilattiin. Kutsuhuudot raikuivat.


Lammen asukkaaksi oli asettumassa myös sorsapari. Ruokaa ja pesäpaikkaa haettiin ympäri lammen.
Aivan lammen vierestä kulkee metsäautotie, jonka vieriojan suvannossa piti hurmoksellista mekastusta toinen sammakkolaji, jonka hieman epävarmasti tunnistan viitasammakoksi. Ei ole ainakaan täällä lajin katoamisesta pelkoa.
Ilmeisesti ojassa oli lämpimämpää, sillä täällä oltiin jo näin pitkällä.


Välillä yritettiin kolmisinkin.


Myös sisilisko oli liikkeellä ja ylitti ojan karahkaa pitkin.


 Näillä palkeilla houkutellaan kumppania vierestä ja varmaan kauempaakin metsän kätköistä.


Iltalenkiltä Härhönjoen rantamilta löytyi haukipari myös jo kevättouhuissaan. Aikaisessa siis on kevät tänä vuonna. Useimmiten lammet ovat tähän aikaan vielä jäässä ja maassakin ainakin paikoitellen lunta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti