maanantai 18. joulukuuta 2017

Ateneum, osa 1 : Veljekset von Wright

En ole minkään taiteen  alan koulutettu enkä syvällinen ymmärtäjä, pikemminkin vain tavallinen rahvaanomainen juntti. Taide-elämykseni perustuvat mutu-tuntumaan. Joku koskettaa enemmän kuin joku toinen. En juurikaan pysty perustelemaan, miksi näin tapahtuu.

Von Wrightin veljekset ovat lintuineen ja maisemineen suosikkejani maalaustaiteessa, vaikka heidän arvostuksensa ei "niissä oikeissa piireissä" aina ole oikein kummoista ollutkaan. Myös monet kansallisista klassikoistamme saavat minussa väristyksiä aikaan.

Viime viikolla vierailimme sisareni Paulan kanssa Ateneumissa, jossa näitä em. taiteilijoita on juuri nyt nähtävillä. Tässä osassa ovat esillä veljekset von Wrihgt.


Magnus, Wilhelm ja Ferdinand ovat lähtöisin Kuopion lähellä sijaitsevasta Haminanlahden kartanosta. He elivät ja tekivät tässäkin esiteltävät työnsä Suomen suuriruhtinaskunnan aikaan. Kiinnostus luontoon syntyi isän, innokkaan metsästäjän, majuri Henrik, Magnus von Wrightin vaikutuksesta. Taitavina piirtäjinä veljekset alkoivat dokumentoimaan ampumiaan lintuja. Harrastuksen laajennettua koskemaan myös muita lajeja kuin varsinaiset saalislinnut, oli tuohon aikaan ainut keino lähitarkasteluun myös näiden mallien ampuminen. Aikans kutaki.
Metsästettyjen lintujen lisäksi veljekset piirsivät ja maalasivat akvarelleja lähiseudun maisemista.


 Ylempänä Haminanlahden hovin näkymiä 1800-luvun alkupuolelta ja alakuvassa empiretyylinen päärakennus, joka valmistui 1850. Von Wright-suvulla kartano oli 1700-luvulta vuoteen 1910.
"Vanhin veljeksistä, erityisesti maisemamaalauksistaan tunnettu Magnus von Wright (1805–1868), oli aikansa helsinkiläinen kulttuurivaikuttaja. Hän toimi muun muassa Helsingin yliopiston piirustussalin opettajana sekä Suomen Taideyhdistyksen asiantuntijana, jonka myötä hän oli vaikuttamassa Ateneumin kokoelmien syntyyn. Helsinki-aiheisissa maalauksissaan, kuten Katajanokalta (1868) ja Annankatu kylmänä talviaamuna (1868), hän kuvasi kaupungissa tapahtunutta muutosta."


Katajanokalta

Riekko
Sininärhiä

Sininärhi ei kuulu enää nykyisin Suomessa pesiviin lintulajeihin. Virossa tähän lintuun saattaa vielä törmätä.


Hiirihaukka

Talvimaisema Savossa

"Wilhelm von Wright (1810–1887) vaikutti erityisesti Tukholmassa ja Orustin saarella Ruotsin länsirannikolla. Hän toimi Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian tieteellisenä kuvittajana. Wilhelm avusti veljeään Magnusta Ruotsin linnustoa esittelevän Svenska foglar -teoksen kuvittamisessa: teos sisältää 182 väritettyä piirrosta, joissa linnut on kuvattu tieteellisen tarkasti. Nykylintututkijoiden mukaan veljesten tekemät kuvat ovat edelleen paikkansapitäviä. Wilhelmin ura jäi halvaantumisen vuoksi muita veljeksiä lyhyemmäksi."

Punasimppu/puna-ahven
Wilhelmiä on pidetty taiteilijaveljessarjan teknisesti etevimpänä kykynä sekä piirtäjänä että maalarina. Hänen merkittävin kuvitustyönsä on 60 väritaulua sisältävä Skandinaviens fiskar. Samantapaisia kuvasarjoja on hänen tekeminään enemmänkin. Hän toimi myös Ruotsin taideakatemian julkaisujen ja aikakauskirja Tidskrift för Jagare och Natur Forskaren kuvittajana. (Wikipedia)

Merikokki, koiras

Riippuvia sorsia

"Veljeksistä tunnetuin on Ferdinand von Wright (1822–1906), nuorin veljeksistä. Ferdinand on tunnettu erityisesti lintumaalauksistaan, kuten Taistelevat metsot (1886) ja Huuhkaja iskee jänikseen(1860). Hän oli ensimmäisiä taiteen tekemisellä itsensä elättäneitä suomalaisia kuvataiteilijoita. Veljeksistä pisimmän uran tehnyt Ferdinand oli myöhemmin nuorten taiteilijoiden kunnioittama vanha mestari."

Tämän jutun kaksi ensimmäistä kuvaa Haminanlahden maisemista ovat Ferdinandin maalauksia.

Elonkorjuu

Näissä niin maalais- kuin kaupunkimiljöömaalauksissa on loistavia dokumenttikuvia tuolta ajalta.

Sikoja ja harakoita

On ollut possu hieman karvaisempi tuolloin.
Ensi yllätys

Onko nykyiset kesyhanhet näin värikkäitä, ovat kovin metsähanhen värisiä? Itse olen nähnyt vain valkoisia.Ketulla pahat mielessä. Nälkä hällä tietysti.

Nämä pyyt menivät luultavimmin lopulta pataan.
Rajuilma Haminanlahdella

Paha olla paimenessa, pikkupojan varsinkin.

Rauhalahden tupa talvi-iltana

Juuri nyt on ulkona samankaltaiset olot.

Kotka raatelemassa teerikukkoa

Huuhkaja iskee jänikseen

 Näin lähikuvassa. Luonnossa  toisen osa on olla toisen ruokana.


Taistelevat metsot


Tämähän se on suomalaisten suosikki. Olemme metsäläiskansaa vieläkin.

Metsoja soitimella
Liekö tässä jo taistelu ratkennut? Vahvin jatkakoon sukua.


Sulhasta odotellen

Ferdinand von Wright työssään. Liljelund, ArvidFerdinand työskenteli halvaannuttuaan makuultaan. Oliko jostain syystä pakko, vai oliko taiteen palo vielä näin voimakas?

Kuten alussa kerroin, käsitykseni taiteista perustuu enemmän tunteeseen kuin tietoon. Sen tiedän kuitenkin, että nyt ei keisarille ole tarjolla uusia vaatteita.


Lainaukset Ateneumin Veljekset von Wright- näyttelyn esitteestä.

1 kommentti:

  1. Hei! Olet ottanut hyviä kuvia näyttelystä. Toivoisin yhtä kuvaa omaan käyttööni, voitko ottaa yhteyttä sähköpostiin sisustukseen[at]gmail.com Yhteydenottoa odotellen :)

    VastaaPoista