torstai 5. marraskuuta 2015

Isokivi

Nastolan Uudenkylän Isokivi

Jo keväällä lupasi naapurin Matti esitellä minulle kotitilansa mailla sijaitsevan suuren siirtolohkareen. Hänen mielestään kyseessä on melkoisen suuri murikka, joka hakee vertaistaan Suomessa. Kiinnostuin aiheesta ja tänään sitten viimein onnistuimme tuon retken toteuttamaan.


Päivä oli aurinkoinen ja kirkas. Pakkasaamun jäljet olivat vielä nähtävissä varjopaikoilla.


Kuvissa kiven koko jää todellisuutta vaisumaksi. Vaikka paljon olenkin Suomea samoillut, ei mieleeni kyllä muistu yhtään vastaavankokoista lohkaretta. Kivi on suht kantikas ja näin sen koon arvioiminen on mahdollista. Oma tulokseni on noin 500 m3. Jos otamme kiven tiheydeksi graniitin keskimääräisen tiheyden 2,75 g/cm3, saamme sen painoksi 1375 tn. On siinä tarvittu suurempia voimia tämän lohkareen siirtelyyn. Kivi sijaitsee kalliomäen laella, Kotikkalanharjulla.


Kivi on ollut retki- ja nuotiopaikkana tiettävästi useamman sukupolven ajan.


Sikälikin kivi on erikoinen, että sen lähellä ei ole näkyvissä muita siirtolohkareita.


Kiven ali kulkee hoikemman miehen ryömien mentävä käytävä. Matti kertoi poikasena siitä kulkeneensa.


Vaan ei kuulema ollut koskaan päälle rohjennut. Eipä sinne helpolla pääsisikään. Yhden jatkon alumiinitikkaat eivät olisi tarpeeksi pitkät. Saattaisi tämännäköinen paasi olla jonkun mielestä muinainen palvontapaikkakin.


Kiven päällä kasvaa kaksi parimetristä mäntyä.


Näitä luolia tutkiessa tulee aina mieleen, kuinka moni ihminen on pitänyt paikkaa suojanaan ollessaan metsällä tai kenties jotain uhkaa piilossa.


Alla oleva kallio on saanut pintaansa vihreää jäkälää (näin arvelen). Luonnossa, auringon kilossa se näytti aivan vihertävältä kuparilta.

Seuraavalle retkelle otammekin sitten makkarat ja kahvit mukaan ja vietämme paikalla pidemmän tuokion.

Kohde kartalla: Isokivi


1 kommentti: