maanantai 16. helmikuuta 2015

UNKARI II

Budapest, Palvölgyi barlang, Janos-kukkulat...

Ja sitten tähän iloisempaan osaan II. Tautikin vähän helpotti. Menkäämme aluksi maan uumeniin.



Budan kukkulat sisältävät useita luolastoja. Suurin osa niistä lienee syvemmiltä osiltaan veden täyttämiä, kuten koko Budapestin alainen maankamara. Luvan saaneet sukeltajat tekevät näihin luoliin retkiään. Sukellus pimeyteen  Me kuljimme kuivissa tunneleissa. Tästä lähtee Palvölgyi barlang.


Paikoitellen erittäin kapea, pohjaltaan kävelyyn kunnostettu luolasto on kaikkiaan 7200 m pitkä. Me kuljimme lyhyemmän n. 50 min kestäneen opastetun retken. Maan uumenissa on pysyvä 11°C lämpötila.


 Maanpinnalta valuva vesi tuo mukanaan kalkkiaineksia, jotka saostuvat luolan seiniin, kattoon ja lattialle alati kasvaviksi kalkkimuodostelmiksi.


Kallioperä on miljoonia vuosia vanhaa, Sieltä täältä löytyy kiveen jääneitä fossiileja.


Tällaisten pylväiden syntymiseen on mennyt ikuisuus.


Lopuksi suljetaan barlang.



Seuraava retki kiertää Budan kukkuloita maan pinnalla jopa yläpuolella. Liikkeelle lähdetään hammasratasjunalla, Fogaskeregy vasut. Junalla noustaan sen verran jyrkästi, että pitää olla hampaat pitoa varten.


Tässä pääteasema. Matka on noin neljä kilometriä. Tällä reitillä näkee uudempaa ja äveriäänpää asuntorakentamista. Muutaman sadan metrin kävelymatkan päässä on Lasten rautatien, Gyermegvasut, lähtöasema.


Rata on rakennettu neuvostomiehityksen aikana palvelemaan lasten kesäleiri(pioneeri)toimintaa. Lapset vastaavat useimmista rautatien tehtävistä. Veturinkuljettaja ja muutama muu vastuullinen aikuinen on toki  matkassa.


Iloinen junailija kutsuu matkalle. Rata kokonaisuudessan on 11 km pitkä.


Tämä toiminta laskettakoon plussaksi miehitysajalle ja nykyisille hankkeen jatkajille.


Kun hyppäät junasta puolimatkassa ja kävelet edelleen loivasti ylöspäin, saavut Janos-kukkulan laelle 527 m korkeudessa.


 Kukkulan päällä on  Erzebet-näkötorni, jonka yläparvekkeelta on rajaton näköala joka suuntaan.


Hieman alempaa lähtee Budan kuuluisuus, 40-vuotias tuolihissi. Paluu kukkulan juurelle tällä välineellä antaa upean mahdollisuuden ihastella ja kuvata Budapestin keskustaa näin yläilmoista. Meille sattui vain hiukan utuinen sää.


Paluumatkalla Pestin puolelle voi poiketa keskellä Tonavaa olevalle puistomaiselle Margitin saarelle.
Alue on erityisesti kuntoilijoiden suosiossa.


Pienen kävelylenkin varrelta tuli bongatuksi mustavaris


ja pähkinänakkeli.


Flunssasta johtuen Budapestin pakollinen kylpylävierailu jäi osaltani yhteen kertaan ja loppuviikkoon. Kohteena oli kylpylä Szechenyi, joka on vuodelta 1913.


Koko kompleksi on valtava palatsimainen rakennus. Sen uumenista löytyy useita eri lämpöisiä altaita ja monenmoista höyry- ja saunakoppia. Saatavilla on myös erilaisia hierontoja ja hoitoja. Altaat lämpiävät maanalaisten kuumien lähteiden energialla.


Näitä Tonavan siltoja ja rantanäkymiä on tietysti pakko ikuistaa myös iltavalaistuksessa. Vapaudensilta, Szabadsag hid.


Szabadsak hid, jonka Budan puoleisessa päässä kylpylähotelli Gellert.


Kuninkaanlinna ja Erzcebet hid.


Ennen lähtöä sopii poiketa vanhassa kauppahallissa Nagycsarnok'issa.





Se on Euroopan suurin kauppahalli. Rakennus on uusgoottilainen ja kaksikerroksinen, linnan näköinen.


Hallin 180:sta pikku myymälästä voi ostaa tuliaisiksi makkaraa, kuivattua paprikaa, hunajaa, hilloja, hedelmiä sekä paprikajauheita ja -tahnoja, muita mausteita, valkosipulilettejä tai kuuluisaa unkarilaista purkitettua hanhenmaksaa.
Näin pääset kohteisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti