lauantai 29. marraskuuta 2014

Kanttarellikivi, raukki

Malmgårdin kartanon mailla sijaitsee komea raukki-toori, kanttarellikivi

Retkipaikan Antti pyysi minua tutustumaan Liljendalissa sijaitsevaan Kanttarellikiveen. Laittoipa karttaan nuolenkin, jotta löydän perille. Sumuisena marraskuun päivänä matka vei läpi itäisen Uudenmaan viljelyalueiden. Kivi sijaitsee Vekabyn tiestä noin 250 metriä luoteeseen . Ystävällinen paikallisasukas opasti minut paikalle suorinta reittiä läpi yksityisen pihan ja hakkuualueen ryteikön. Suositeltavampi reitti alkaa kivestä koiliseen sijaitsevalta metsäautotien kääntöpaikalta. Polun kunto tosin jäi tutkimatta.


Kun Myrskylän tieltä näet Malmbergin upean linnamaisen kartanon, olet lähellä.  Vekabyn tie erkanee mutama sata metriä Myrskylän suuntaan samalle puolelle kuin kartano sijaitsee. 

Kiven sijaintipaikka, tukkoinen taimikko, on jotenkin pettymys. Kivi itsessään on jo jotain muuta.


Kivi on ns. raukki-toori, josta Aimo Kejonen kirjoittaa Geologi-lehden numeron 1-2010 artikkelissa Missä raukit luuraavat näin:

" Raukki on vesistön rannalla oleva, rapautumisen ja rantavoimien muotoilema pylväsmäinen, sienimäinen tai siltamainen kulutusmuoto. Se voi olla nykyisen tai  jonkin muinaisen rantavaiheen aikaisessa rantakalliossa tai rantalohkareessa. Suomenkielen raukki tai ruotsin kielen vastaava termi rauk tulevat muinais skandinavian sanasta raukkur, joka tarkoittaa veden partaalla seisovaa kalliopylvästä tai pylväsmäistä lohkaretta, jollaisia usein käytettiin rajapyykkeinä tai kalapaikkojen merkkeinä. 
Kaikki Suomen raukit ovat syntyneet jääkauden jälkeisenä aikana. Ne voidaan jakaa kolmeen ryhmään. Ensimmäinen tyyppi on mariiniset raukit. Ne ovat syntyneet rantavoimien kuluttamina nykyisen tai muinaisen Itämeren rannoilla. Toinen tyyppi on järviraukit. Ne ovat syntyneet rantavoimien kuluttamina järven nykyisen tai jonkin muinaisen vaiheen rannoille. Kolmas ja harvinaisin on jokiraukit. Ne ovat jokien varsilla varsinkin koskipaikoissa olevia, rapautumisen, tulvien ja jäidenlähtöjen aiheuttaman eroosion synnyttämiä muodostumia."

Tämä mariininen raukki, Kanttarellikivi sijaitsee Viipurin rapakivialueella, jolla näitä sienimäisiä tai rauniomaisia raukki-tooreja on useita. Alueelta löytyy myös yksi kalliosilta. Tämä viborgiittia oleva kivi on komein lajinsa edustaja. Sen korkeus on 2,1m.


 Polun varrella, alaspäin viettävän rinteen keskellä sijaitsee katettu lähde, josta Malmgårdin kartanon olutpanimo saa raikkaan vetensä.


Panimon tuotantotilat ja sen oluiden maisteluun tarkoitettu pubi ovat kartanon vanhassa navetassa.



Sinä, joka kiinnostuit enemmän Malmgårdin kartanosta, löydät lisätietoa täältä: Malmgård 

Kanttarellikiven löydät kartalta tästä: Kanttarellikivi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti