maanantai 30. kesäkuuta 2014

Etelä-Konneveden kansallispuisto I
Veneretki uudessa kansallispuistossa 26.6.2014

"Etelä-Konnevesi on Rautalammin reitin kirkasvetinen keskusjärvi, jonka rannat ovat pääosin kallioisia, niukkakasvustoisia ja jyrkkiä. Alueen pohjois- ja länsiosassa maaston muodot ovat loivempia ja silokallioisia. Itä- ja eteläosien maisema on puolestaan huomattavan jyrkkäpiirteistä, pohjoissavolaista vuorimaata. Tämä sekä rakentamaton yleisilme antaa alueelle erämaisen leiman."
http://www.metsa.fi/sivustot/metsa/fi/luonnonsuojelu/suojelualueet/kansallispuistot/etelakonnevesitietoa/Sivut/default.aspx


Retki alkoi karttanimi Hännänniemi H-kirjaimen kohdalta. Kaverina oli "Leppävirtaa"-Anssi ja kyydit tarjosi Jatta apuveneineen. Keula suunnattiin suoraan itään ja ensimmäinen kohde oli Saukkosaari.


 Saukkosaaren itärannan jyhkeä kalliojyrkänteessä on mm. luolamaisen halkeaman, jonka sisäseinämästä löytyy rapautumalla syntynyt nyrkinkokoinen kuoppa ns. tafoni. Valitettavasti tafonin  kuva jäi epätarkaksi veneen keikkumisesta johtuen. Seinämässä on myös erikoisia nuolenpääkuvioita, joiden syntyhistoriasta ei minulla ole tietoa.
Saukkosaaren rantamaisemia.


Tässä uskollinen palvelijamme Jatta.


Naamakuva Käpynänvuoren seinämästä.


Kodanovisen saaresta löytyy suht kookas metsäinen lampi. Vähempi oli ihmisjälkiä maastossa.


Kodanovisenlammen lumme.


Konnevedestä pääsee pienemmällä veneellä parikymmenmetrisen kapeikon kautta Kalajanjärvelle. Tämä entinen jylhärantainen erämaajärvi on nykyisin rannoiltaan paljolti mökitetty. Järvi jää enimmäkseen kansallispuistoalueen ulkopuolelle vaikka onkin sen sisäpuolella. Tuolla jyrkänteellä tonki joku pikkuhaukka talitintin pesäkoloa.


Kalajanjärven kirkkovuori, joka sijaitsee Kirkkoniemessä. Mistä tämä kirkko-osa nimiin tulee?
Luonnonkauneutta riittää ihailtavaksi niin suuressa kuin pienessäkin muodossa. Vanamo.


Ja sitten takaisin mökille ja saunaan. Matkaan meidät saatteli Paskoniemen kalasääski. Kuvista oli tosi vaikea valita vain muutama, sillä niin paljon olisi ollut tarjolla. Käykääpä itse ihan paikanpäällä toteamassa. Moniin kohteisiin pääset vain veneellä tai kanootilla, miksei talviaikaan kelkalla tai hiihtäen. Manneralueen kohteista helpoin valloitettava on Kalajanvuori.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti