tiistai 9. huhtikuuta 2019

Kevätretki Vanhankaupunginlahden luontopoluille

Vanhankaupunginlahti on ainutlaatuinen luonto-, kulttuuri- ja ulkoilualue lähes Helsingin sydämessä. Ruovikkoinen merenlahti on kansainvälisesti merkittävä lintuvesi, jota ympäröivät monimuotoiset, osin luonnontilaisen kaltaiset metsät. Alueella elää useita uhanalaisia tai harvinaisia lintu-, hyöneis-, lepakko- ja kääpälajeja. Luonnossa virkistäytymistä varten alueella on taukopaikkoja, lintutorneja ja piilokojuja. Laaja reittiverkosto muodostuu poluista ja kevyen liikenteen väylistä. Osa reiteistä on esteettömiä. (https://www.vanhankaupunginlahti.fi/)


Minun viime viikkoinen (4.4.) retkeni noudatti reittiä Pornaistenniemi-Lammassaari-Kuusiluoto. Lammassaaressa poikkesin sen koiliskulmalla sijaitsevalla lintutornilla. Vierailuni alueelle oli ensimmäiseni. Niinpä päivä kului paljolti kohteeseen tutustumiseen ja kaiken alueelta löytyneen ihmettelemiseen. Ensisijalla olivat kuitenkin linnut.



Heti autosta noustuani törmäsin niityllä ruokaansa hakevaan kottaraiseen. Vai että musta lintu.


Kohta polku vei yli valtaojan, jonka suulta löytyi muutama nokikana.


Läpi ruovikon kulkee leveä puusilta aina Lammassaaren lintutornille asti. Pajusirkku oli istahtanut sen reunuspuulle  huilailemaan.


Matkan päässä aukeaa ylitti metsäkaurispari. Tässä jäljessä seurannut naaras.


Samoilla seutuvin evästä etsi myös sepelkyyhkypariskunta.


Lammassaaren ryteiköissä vilisti useita mustarastaita.


Olipa siellä oravakin.


Lintutornista voi tarkkailla sekä pohjoisen suuntaan aukeavaa ruovikkoa että idän puoleista merenlahtea ja kalliosaarta, jonka harmaahaikarat ovat vallanneet pesimäpaikakseen.



Kiikarilla tähystäen löysin lähes kolmekymmentä pesää. Tämä luonnonsuojelualue on erikoinen siksikin, että katsotpa yli veden tai metsien, näet kaupungin joka puolella.


Haikarat kävivat ahkerasti lintutornin puoleisella rannalla, jonne laskeutuivat ruovikon taakse. Hakivatko ruokaa vai pesänrakennusaineita?


 Matka jatkui Kuusiluodon puolelle, joka nykyisin on se lampaiden laidunsaari. Mietin ensin, mistä luoto on saanut nimensä? Kovin oli kuuset vähissä, mutta nimeen varmaan riittää yksikin puu.

Eväät maistuivat istuskellessani luodon kalliolla keväisen auringon lämmittäessä kulkijaa. Lammassaareen oli vilkas ulkoilijoiden liikenne. Tänne hiukan kauemmas ei ollut kovin moni enää jatkanut.

 

Kuusiluodon kalliolta näkymä Helsingin keskustaan.


"Luuletko kuvaaja, etten ole sinua jo nähnyt?"


Kanadanhanhet syömäpuuhissa


Lammassaari Kuusiluodosta palatessa.

"Lammassaari on mökkialuetta ja siellä tulee liikkua vain yleisillä poluilla. Saaressa on kaikkiaan 106 yksityistä mökkiä ja on tärkeää retkeilijät antavat mökkiläisille riittävän rauhan.

Lammassaari perustettiin 1900-luvun alussa, jolloin lähes kaikkiin Helsingin saariin oli "maihin nousu kielletty 40 markan sakon uhalla". Raittiusseura Koitto vuokrasi saaren 1904 kaupungilta kesäsiirtolaksi, jossa jäsenet voisivat viettää lepohetkensä.


Lammassaaressa on juhlatila Pohjolan Pirtti sekä Lepola -niminen rakennus, jota vuokrataan kokous- ja juhlakäyttöön." (https://www.stadissa.fi/paikat/821/lammassaari)

Itse jätin saaren mökkialueen omaan rauhaansa.


Paluumatkalla mantereelle törmäsin niittykirviseen. Monia muitakin lintuja näkyi, kaikki vain eivät tulleet kuvatuiksi.

Viikinpuoleinen merenlahti oli 4.4. vielä osittain jäässä. Kahlaajia ei  ollut montaakaan saapunut. Sudenkorentojen ja perhosten kuvaajana voin arvella alueelta näitäkin eläviä löytyvän kesällä runsaasti.

Minun tarinani kuvaa vain Vanhankaupunginlahden suojelualuetta. Tämä on kuitenkin vain osa Viikin seudusta, johon voit tutustua enemmän täältä: Viikin luonto ja ympäristö












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti