Kuvia ja tarinaa Maltan retkeltä 17.11.-24.11. Kyseessä oli TSS Travel Service Skadinavian järjestämä seuramatka. Hinta ja laatu kohtasivat jälleen. En osaa pahemmin moittia. Aiemmin olen ollut kahdesti saman yhtiön Turkkiin suuntautuneilla matkoilla. Hienoja retkiä ovat olleet nekin ja myös niistä löytyy tässä blogissa juttuja. Nythän sinne Turkkiin ei sattuneesta syystä enää mieli tee.
Malta on ollut itsenäinen vuodesta 1964 ja tasavalta 1974 alkaen. Se on EU:n jäsen. Maltalla on värikäs ja vaihteleva historia, mikä seuraavassa tullee esille.
Malta on saarivaltio ja se sijaitsee Välimeressä. Pohjoisesta löytyy 93 km:n päästä Sisilia ja etelässä 290 km:n päässä on Pohjois-Afrikan rannikko. Valtakuntaan kuuluu pääsaari Malta sekä Gozon ja Cominon saaret.
Malta on kooltaan ainoastaan noin 14 x 27 km ja Gozo 7 x 14 km. Väkeä löytyy yhteensä reilut 423000 asukasta.
Jokaiselle päivälle olisi ollut järjestettyjä retkiä. Halusin kuitenkin olla myös omatoiminen ja jätin muutaman ohjelmoidun päivän väliin. Oma hotellimme sijaitsi saaren pohjoispäässä Salina Bayn rannalla Qawrassa. Ensimmäisen päivän yhteisretkellä pohjoisen suuntaan kurkattiin Selmun Palacea ritareiden 1700-luvulla rakentamaa hulppeaa linnaa.
Sen pihamailta aukeaa näkymä etelään Bugibban niemelle, jonka itärannalla asuimme. Näkymä on aika tyypillistä maltalaista maaseutua. Ei näy pahemmin metsiä.
Mgarr'n kirkko. Maltalaisista 98% kuuluu roomalaiskatoliseen kirkkoon. Saarilla sanotaan olevan 365 kirkkoa, yksi vuoden jokaiselle päivälle. Tämä on helppo uskoa, sillä seisoitpa missä tahansa, on näköpiirissäsi vähintäänkin yhden kirkon kupoli. Kirkot ovat niin ulkoa kuin varsinkin sisältä upeita ja kauniita.
Läheisestä portaikosta löytyi tällainen osin portaisiin, osin seinään maalattu hauska kuva.
Malta on ollut elokuvateollisuuden käyttämä maisemiensa ja suotuisan ilmaston tähden jo 1926 vuodesta lähtien. Saarella on kuvattu kymmeniä kansainvälisiä tuotantoja. Luoteisrannikolta löytyy Popeye Village, Sweet Haven, jossa Robin Williams 1980 näytteli ensimmäisessä suuressa roolissaan Kippari-Kallea.
Tämän kanadalaiskylän kulissit ovat saaneet jäädä turistien ihmeteltäväksi.
Maltan rannat ovat enimmäkseen jyrkkiä kallioita tai kivikoita. Sieltä täältä voi kuitenkin lahtien pohjukoista löytää varsinaisia rantalomailuhietikoitakin. Tässä kuuluisin, Golden Bay.
Maltan historiaan kulluvat myös lukuisat megaliittiset temppelit yli 5000 vuoden takaa. Kuka, miten ja miksi näitä temppeleitä rakensi, on jäänyt arvailujen varaan. Palvottu jotain varmaan on. Tässä UNESCOn maailmanperintökohde Skorba.
Koska tässä retkikuvauksessa poukkoillaan yhtenään paikasta ja aikakaudesta toiseen, laitettakoon tähän väliin tällainen maltalainen aikajana. Täältä löytyy aavistuksen laajempi Maltan historia.
Toisena päivänä suuntasin omin päin bussilla Vallettaan, maan pääkaupunkiin. Valitettavasti päivä oli kovin sateinen ja tämä haittasi tuntuvasti pyrkimyksiäni. Sadepäivät ovat Maltalla harvinaisia ja sateen vähyys haittaa viljelyä. Valletta sijaitsee Skiberrasin niemimaalla. Kaupunki on itseasiassa linnoitus. Niemen kärjessä sijaitsee linnake Fort St Elmo, niemen tyvessä on 20 metriä leveä ja 18 metriä korkea vallihauta ja rannat ovat muurein suojatut. Alue on 700 metriä leveä ja kilometrin pitkä.
Suurmestarin palatsin vartiosotilas toimessaan.
Sadetta piti paeta sisätiloihin. Varsinkin kamera oli vaarassa kastua. Oman suojani hain Fort St. Elmosta.
Kasematin ikkunakaltereiden takaa häämöttää lahden toisella puolella oleva Fort St. Angelo, Johanniittain ritarien suojapaikka. Linnoituksella oli ratkaiseva merkitys ottomaanien piirittäessä kaupunkia. Puolustajia johti Johanniittain suurmestari Jean Parisot de Valette, jonka mukaan on nimetty heti piirityksen jälkeen perustettu Valletta.
St. Elmon linnake on erektoitu 1552.
Malta on sijainnistaan johtuen ollut aina haluttu valloituskohde. Niinpä siellä ovat päässet omina aikoinaan hallitsemaan niin roomalaiset, Johanniittain ritarikunta kuin viimeksi britit, muutamia mainitakseni. Sotamuseon läpikäytyään on viisaampi näissäkin asioissa.
Jalkapallon kokoiset kivet ovat olleet joskus käypiä ammuksia.
Amiraali Nelson sanoi muinoin adjutantilleen: "Kun taistelu alkaa, tuokaa minulle minun punaiset housuni, jottei miehistö lamaannu vereni näkemisestä, jos satun haavoittumaan." Ensimmäisen kanuunan jyrähdettyä komensi Nelson: "Tuokaa pikaisesti minun ruskeat housuni!"
Toisen maailmansodan aikaan oli Saksalla oma käsitys Maltan saarten herruudesta. Kaikki ei mennyt aivan putkeen. Tuolloin saarella operoivat länsiliittoutuneet brittien hallitessa saarta.
Maastoväritys on erilainen erilaisissa ympäristöissä. Tämän moottoripyörän on tarkoitus sulautua Maltan teitä reunustaviin kiviaitoihin.
Maltan huoltoon tarvittiin sodassa runsaasti mm. ruokaa, lääkkeitä, aseita, ampuma- ja polttoaineita. Näistä huolehti Britannian kuninkaallinen laivasto. Operaatio Pedestal oli Maltan selviytymistaistelussa ratkaisevassa asemassa. SS Ohiolla oli tässä oma osuutensa. Käsittämätön määrä miehiä ja sota-aluksia sai sijansa meren pohjassa.
Näkymä linnoituksen muurilta kaupunkiin päin. Valletta on upeita puistoja, palatseja, katedraaleja, museoita, museoita ja ties vaikka mitä. Yksi sadepäivä mahdollistaa vain kalpean aavistuksen siitä kaikesta. Useampi päivä tarvitaan, jotta ehtisi edes osaan tutustua. Lisäksi naapurista suuren sataman takaa löytyy Birgu ja Kolme kaupunkia.
Parempaa säätä odotellessa, ehkä joskus?
Kiitos Jussi! Hieno kohde, hieno yhteenveto!
VastaaPoista