lauantai 28. tammikuuta 2017

Saukkojahdissa Vuolenkoskella, Jaalassa ja Verlassa


Voi sitä perjantain toisinkin viettää. Jormalta ja minulta se sujui kuitenkin eilen näin. Päivä valkeni parin asteen pakkasessa epätavallisen upeana. Näin ainakin tänä talvena. Retken suht epämääräinen kohde oli Jaalan ja Verlan suunnassa. Ja Nastolastahan me lähdettiin.


Ennen Vuolenkoskea löytyi koivun latvasta ruokailemasta noin kymmenen teeren tokka .


 Kymijoen rannassa, Vuolenkosken alapuolella kiikaroitiin sulaa jokea ja sen jään reunustoja. Kyhmyjoutsenpari, telkkiä ja koskeloita uiskenteli keskemmällä sulassa. Kauempaa kaislikkotupsun reunalta tavoitti Jorman katse saukon. Kovin oli tämä kaukana kuvattavaksi.


 Siispä siirryimme autoillen lähemmäksi. Pellon laitaa rantaan hiippaillessamme karkuutimme puskan alta jänön.


Nyt olimme jo lähempänä saukkoa, mutta kuitenkin niin etäällä. Pikkukaloja näytti saukko pyydystävän syödäkseen. Seuraava lähestymisyritys oli saukolle jo liikaa ja se päätti uida kauemmas vastarannalle.


Matkan edetessä alkoi ilmaantua alueellisia sumupilviä. Pahnapötkyjä.


Seraava pysähdyspaikka oli Jaalan koilispuolella Sonnanjoen Myllykoskella. Noiden kivirakennelmien yli on joen yli on mennyt  joskus silta, ja tuolla vastarannalla on ollut mylly. Vasemmalla ylittää joen kaksi siltaa; vanhempi ja nykyinen. Vanhempi on kauniimpi. Joen koskireitit ovat antoisia taimenen kalastusalueita. Täällä kuvaajan puoleisella rannalla on siisti kota, jossa käryytimme makkarat.


 Tälläkin koskella asustaa oma koskikara.Lounasta tulossa.


Verlan idyllinen tehdasalue oli myös saanut  sumuvaipan. Kesäaikaan tähän tutustumisen arvoiseen UNESCOn suojelukohteeseen pääsee tutustumaan opastetusti. Verlan maisemista löytyy virran yläpuolisesta kalliosta hyvälaatuiset kalliomaalaukset, kuten voit linkistä katsoa. Läheltä löytyy myös luontopolku ja hiidenkirnu. Nämä jäivät nyt tutkimatta.


Kauimmaisin kohde oli linnuntietä noin viisi kilometriä Verlan yläpuolella oleva Jukakoski, perhokalastuspaikka sekin. Paikalla oli pari kalastaja-valokuvaajaa.


Kuvasivatko vain itselleen vai jossain julkaistavaksi? Seudun vesireitit houkuttelevat melontaretkelle.


Päivän aikana sumupilvi oli tihentynyt revetäkseen taas etelämpänä paikoitellen paljaaksi auringonloisteeksi. Vuolenkosken voimalaitoksen yläpuolelta löytyi vielä toinen saukko. Pyyntihommissa oli sekin ja tietysti kaukana kameran tavoittaa.


Päivän valot olivat sammumassa. Tässä auringon viimeiset säteet ennen lopullista sukellusta.


Ja näinhän siinä sitten kävi.

Jormalle kiitokset asiantuntevasta opastuksesta ja mukavasta retkiseurasta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti