maanantai 4. toukokuuta 2015

Rautpohja

Rautpohja, Jyväskylä


"Rautpohja on matala, miltei umpeenkasvanut Tuomiojärven lahti, joka sijaitsee Kortepohjan koulun vieressä. Lahti on ollut tunnettu lintupaikka jo pitkään. Näkyvyys lahdelle on nyt olennaisesti aiempaa parempi uudesta lintutornista.

Lajisto: Paikalla voi nähdä monipuolista vesilinnustoa etenkin muuttoaikaan, mutta myös pesimälajisto on runsas. Rantamilla viihtyvät monet yölaulajat.

Ajo-oje: Rautpohjaan löytää helpoiten seuraamalla Wilhelm Schildtin katua Kortesuolle ja kääntymällä sitten vasemmalle Kartanokujalle. Sopiva parkkipaikka on rannan puolella Kartanokujan päässä ennen Kortepohjan koulua. Tornille on matkaa vain muutamia kymmeniä metrejä."

Näin kertoo Keski-Suomen lintutieteellinen yhdistys. http://ksly.net/rautpohja/


Itse kävelin eilen tuon lahden rantaa myötäilevän noin kilometrin mittaisen rantapolun edestakaisin.
Pohjoispään maasto oli kosteaa ja vetelää savikkoa, rannat hyllyvää rahkasammalta. Eteläpäässä saattoi kulkea yleistä kävelytietä aina pohjukan lintutornille asti. Myöhemmin keväällä maasto on varmaan kuivempaa.


Lahti oli keskivaiheiltaan kasvanut umpeen ja muodosti näin kaksi allasta. Toinen oli auki Tuomiojärveen ja toinen muodosti oman lammen.


Molemmista löytyi runsaasti pesintää aloittelevia naurulokkeja.


Kuvattaviksi joutuivat lokkien lisäksi sinsisorsapoikapari,


pesää rakenteleva puukiipijä,


sinitiainen,


koskelopojat,


tukkasotkapariskunta,


naurulokille rupatteleva haapana ja


runsaslukuista lajiaan edustava räkättirastas. Paikalla oli myös joutsenpari, silkkiuikkuja, käpytikka ja useammanlaatuisia pikkulintuja, joihin en nyt juurikaan keskittynyt.


Kevät on lemmen aikaa.


Aina ei flaksi käy ja silloin tulee pettyneenä tehdyksi tyhmyyksiä. Kaupungin huveista kotiinpaluuseen pöllitty laatupyörä rantapusikon kätkössä. Kukahan jäi ilman, siis pyörää.

Täältä löytyy Rautpohja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti