tiistai 22. lokakuuta 2013

Konneveden rantamilla

Vaihdoin kiukaanluukun mökin saunaan ja siivosin halkopinon pohjat. Näitä viimeisiä syystöitä vielä tällä viikolla. Hiukan töitä ja hiukan hupia, näin ajattelin. Otin kameran ja läksin kiipeämään Säyneisen vuorelle.

Suosalo ja Kalajanvuori

Laelta aukeaa näkymät niin itään kuin pohjoiseenkin. Vesi on Etelä-Konnevettä, ja kuvissa olevat maisemat sijoittuvat todennäköisesti perustettavan uuden Etelä- Konneveden kansallispuiston alueelle. Mukana on niin saaria kuin mannertakin. Kalajanvuori lienee yksi puiston merkittävimmistä kohteista.

Säyneisenvuorelta pohjoiseen

Tänään 22.10. näyttää vielä näin lumiselta. Huomenna kai sitten taas lämpenee ja sataa ja lumet saa vielä mennä. Talvi tulkoon myöhemmin.

Muinaisen metsäpalon jälkiä

Laskeuduin vuorelta ja ryhdyin kiertämään vuosia sitten metsitettyä peltoa. Tuoreet hirven jäljet houkuttivat naakimaan hirveä, kuten Peltsi Lapissa (TV-ohjelma). Jäljet painuivat tiukempaan taimikkoon, mutta minä kiertelin helpompaa reittiä. Matkan päästä  reittimme lienee risteytyivät. Hirvi oli ehtinyt ennemmin ja ottanut jälkien mukaan kiihdytyslähdön minut kuultuaan. Itse en saanut kaverista minkäänlaista näkö- tai äänihavaintoa, vain jäljet. Liikkeellä oli ollut myös metsäjänis, kettu, minkki ja metsämyyrät.

Muurahaiset talviasemissaan

Mitähän muurahaiset puuhailevat talvikaudella. Suurin osa pesästä sijaitsee maan alla ja näin kai lämmöt asunnossa pysyvät plussan puolella. Saattaapi siellä olla suht hiljaista.

Muikun troolausta

Näin kehitys kehittyy. Penskana ollessa, ja siitä on jo viisikymmentä vuotta, muikut pyydettiin nuotalla. Siihen tarvittiin kaksi soutuvenettä ja miehistö. Aikamoinen noituminen kaikui järvellä, kun Sistilän Kusti komensi poikiaan airoissa. Ilolla seuraan muikunkalastusta. Kalaahan pitää tulla, jotta tuollaisen aluksen hankinta ja käyttö kannattaa. Muikku onkin kala, jonka kannat vain paranevat pyynnin ansiosta.

Hännänniemen ja Suosalon rantaa 

Jääkausi on veistänyt Etelä-Konneveden rannat jyhkeiksi. Suosalosta itään ovat Kaituri, Tuohisalo, Murtosaari ja Kodanovinen. Järven itärannalle laskee lyhyt soutuveneellä kuljettava puro Kalajanjärvestä. Tämän takaa nousee sitten Kalajanvuori. Nämä kaikki Suosaloa ja Kalajanvuorta lukuunottamatta jäävät kuvissa näkymättömiin. Etelä-Konnevettä on verrattu Inarinjärveen. Voin yhtyä näkemykseen, syvyyttä, veden kirkkautta ja kalliorantoja riittää.

Jaakonsaaret

Jos ei keli huomenna vallan kauheaksi mene, on uuden retken vuoro

Selvitys Etelä-Konneveden kansallispuiston ...
www.metsa.fi › AjankohtaistaTiedotteet 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti